Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: o nouă tribună iniţiată de militari publicată de revista Valeurs Actuelles

capture_decran_2021-05-10_a_16.52.24.png

Preşedintele Emmanuel Macron şi generalul François Lecointre, şef de stat major al Armatelor, 8 mai 2021, Paris, Arcul de Triumf.
Preşedintele Emmanuel Macron şi generalul François Lecointre, şef de stat major al Armatelor, 8 mai 2021, Paris, Arcul de Triumf.
Image source: 
CHRISTIAN HARTMANN POOL/A

În Franţa, după ce revista Valeurs Actuelles a publicat o primă tribună a unor militari care se declarau neliniştiţi de situaţia generală a ţării, pe site-ul publicaţiei a apărut un al doilea text de acest gen, de data aceasta anonim. Primul mesaj a fost semnat de generali în retragere care între timp au primit sancţiuni. Noul text este nesemnat dar sprijinit, după toate aparenţele, de militari activi.

Pe data de 8 mai, cu ocazia aniversării a 76 de ani de la Victoria împotriva nazismului, preşedintele Emmanuel Macron a participat la mai multe ceremonii şi s-a întreţinut îndelung cu şefii de stat major ai Armatei franceze sub Arcul de Triumf, acolo unde se află mormîntul soldatului necunoscut. Imaginile au o puternică încărcătură simbolică. Toată Franţa l-a văzut pe preşedinte, care este şi şeful Armatei, discutînd cu înalţii responsabili militari, într-o ambianţă de unitate şi de cordialitate.

Pentru unii comentatori avizaţi aceste imagini s-au dorit un răspuns la tribuna semnată pe 21 aprilie de 20 de generali, de o sută de înalţi gradaţi şi de peste o mie de alţi militari, tribună denunţînd de fapt un aşa-zis „declin” al Franţei şi responsabilitatea clasei politice. În jurul lui Emmanuel Macron, sub Arcul de Triumf, se mai aflau pe 8 mai şi primul ministru, alţi responsabili politici, precum şi doi foşti preşedinţi, François Hollande şi Nicolas Sarkozy. Toate aceste prezenţe amplificau un anume mesaj mediatic adresat naţiunii, şi anume că Republica franceză funcţionează şi nu are motive să se teamă de eventuale iniţiative ale militarilor.

Noua tribună apărută pe site-ul revistei de dreapta Valeurs Actuelles se doreşte una patriotică, poartă menţiunea „pentru supravieţuirea ţării noastre”. Ea este adresată preşedintelui Republicii, miniştrilor, parlamentarilor şi şefilor armatei. Cei care au redactat-o se declară militari activi şi le cer francezilor să „sprijine tribuna militarilor”. Printre altele, militarii aflaţi la originea acestui nou text, în jur de două mii după cum susţine redacţia revistei, afirmă că au luptat în Afganistan, în Mali, în Republica Centrafricană şi că şi-au văzut camarazii dîndu-şi viaţa pentru distrugerea islamismului. Ei reproşează însă clasei politice că permite ca pe solul Franţei să i se facă concesii islamismului.

Citez din noua tribuna publicată de Valeurs Actuelles: „Noi am văzut cu ochii noştri suburbii abandonate, sau cum se acomodează unii cu delicvenţa. Am avut de suportat tentative de instrumentalizare din partea mai mult comunităţi religioase pentru care Franţa nu înseamnă nimic, nimic altceva decît sarcasm, dispreţ şi chiar ură”.

Despre prima tribună apărută pe 21 aprilie se ştie acum că a fost redactată de generali apropiaţi de extrema dreaptă. Pentru moment este mai greu de spus cine se află la originea recidivei. În Franţa, însă, armata nu se amestecă în politică, şi astfel de apeluri sunt rare. Deşi noua tribună este anonimă, la doar cîteva ore de la publicarea ei pe site-ul revistei în jur de 90 000 de semnături o sprijineau. O parte a clasei politice franceze reacţionează critic faţă de acest nou mesaj, iar ministrul de interne Gérald Darmanin se întreabă „ce curaj este ăsta să semnezi anonim?”.