Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marine Le Pen şi partidul Reuniunea naţională (ex-Frontul Naţional) îi sperie tot mai puţin pe francezi

le_pen.jpg

Marine Le Pen, presedinta Reuniunii nationale invitatà în studioul comun France 24-RFI.
Marine Le Pen, presedinta Reuniunii nationale invitatà în studioul comun France 24-RFI.
Sursa imaginii: 
rfi.fr

Imaginea Reuniunii naţionale (fostul Frontul naţional) şi a liderei sale, Marine Le Pen, se ameliorează faţă de anul trecut. Mişcarea de extremă dreaptă îi sperie tot mai puţin pe alegătorii francezi. Alegători care sunt tot mai numeroşi în a fi de acord cu ideile lui Le Pen. Iată principalele învăţăminte ale ultimului sondaj anual realizat de cabinetul Kantar pentru ziarul Le Monde şi Franceinfo.

„Reuniunea naţională este astăzi într-o fază de recucerire”. Iată, într-o frază, concluzia politologului Emmanuel Rivière, director internaţional pentru studii politice la Institutul de sondaje Kantar.

Recucerire electorală, mai întâi. Tot mai mulţi francezi spun că ar putea vota cu acest partid extermist de dreapta. In total, 27% din electorat spun că „ar putea vota cu Reuniunea naţională”. E de asemenea în creştere procentul celor care împărtăşesc ideile partidului – 29%, plus 3 puncte faţă de anul trecut.

Ce este bine şi interesant cu acest sondaj referitor la percepţia pe care o are lumea despre partidul fondat de Jean-Marie Le Pen este că el e realizat an de an, de aproape 4 decenii încoace. Perioadă ce permite analize şi perspective mai profunde.

Astfel, în privinţa nivelului de aderare la temele lepeniste, cifra este stabilă. In 1984, 26% dintre francezi erau de acord cu ideile partidului Frontul national; azi procentul este de 29% dar e încă mult sub maximumul de 33%-34% atins în anii de dinaintea scrutinului prezidenţial din 2017.

Acum 4 ani, prestaţia mediocră a lui Marine Le Pen la turul doi al alegerilor – în faţa lui Emmanuel Macron – a provocat o degringoladă a simpatiei pentru partidul candidatei extremiste. Treptat însă, an de an, Marine Le Pen şi-a recâştigat electoratul. Nu e deci de mirare că partidul li se pare francezilor tot mai puţin periculos pentru democraţie. 49% dintre francezi – adică mai puţin de jumătate – consideră că e un pericol în timp ce 42 de procente estimează că nu reprezintă niciun pericol pentru democraţie. Acest scor 49-42 este cel mai strâns înregistrat din 1983 încoace, anul când a fost creat sondajul. Semn că strategia lui Marine Le Pen de „dediabolizare” a partidului a dat roade.

Dacă 55% dintre francezi sunt siguri că într-o bună zi Reuniunea naţională va ajunge la putere, partidul are mai departe o problemă de credibilitate. Doar 33% din persoanele interogate cred că partidul este capabil să guverneze. Cu alte cuvinte, credibilitatea partidului lui Marine Le Pen de a conduce Franţa este mai departe foarte slabă. Insăşi lidera mişcării este creditată doar cu 24% din oameni care sunt de părere că o să fie „o bună preşedintă a Republicii”. In plus, chiar dacă Marine Le Pen are o capacitate mai mare de a atrage noi alegători, aceasta rămâne limitată. Procentul simpatizanţilor de dreapta – conservatori – care ar vrea o alianţă cu Reuniunea naţională, a scăzut faţă de precedentele anchete de opinie.

Concluzia analiştilor de la Kantar este clară: dinamica lui Marine Le Pen este mai dificilă în perioada 2017-2022 decât a fost în perioada 2012-2017. „Inscrierea ei în peisajul politic este însă într-atât de reală încât scenariul cel mai probabil al unui tur doi Macron-Le Pen, anul viitor, pare a fi o noua normalitate în politică” spune Emmanuel Rivière. Un politolog care reaminteşte că acum două decenii, când Jean-Marie Le Pen ajunse în turul doi al prezidenţialelor, acest lucru a fost o uriaşă lovitură. Azi, faptul că fiica acestuia se califică în finală, e o ipoteză cu care lumea pare că s-a obişnuit.

 
Marine Le Pen şi partidul Reuniunea naţională (ex-Frontul Naţional) îi sperie tot mai puţin pe francezi