Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Terase, săli de cinema, muzee, magazine – când şi în ce condiţii se vor deschide aceste localuri din Franţa

castex.jpg

Premierul Frantei Jean Castex la o conferintà de presà, 8 aprilie 2021.
Premierul Frantei Jean Castex la o conferintà de presà, 8 aprilie 2021.
Image source: 
AFP/LUDOVIC MARIN

Calendarul ieşirii din carantină se profilează la orizont pentru francezi. Intr-un lung interviu acordat ziarului Le Parisien, Jean Castex a precizat datele şi modalităţile de ieşire din carantină. Premierul Franţei a profitat de ocazie pentru a riposta criticilor.

Executivul de la Paris va respecta calendarul anunţat pe 29 aprilie de preşedintele Emmanuel Macron. Trei date vor jalona ieşirea francezilor din această a treia carantină impusă de pandemia de coronavirus. 19 mai, 9 şi 30 iunie. La fiecare din aceste date – şi dacă situaţia epidemiologică o va permite - se vor ridica nişte restricţii suplimentare.

La prima etapă, 19 mai, miercurea viitoare, terasele barurilor şi restaurantelor vor putea primi din nou public. La fel şi magazinele zise neesenţiale, cinemaurile şi sălile de spectacole. De asemenea, studenţii se vor putea întoarce în facultăţi dar în semigrupe. Pentru toate categoriile se vor impune dealtfel limite, în general între 30% şi 50% din capacităţile respectivelor localuri.

Pe terase vor putea sta – aşezaţi, nu în picioare - la o aceeaşi masă nu mai mult de 6 oameni. La cinema se va ocupa un loc din trei şi nu mai mult de 800 în aceeaşi sală – există săli şi de 2.800 de locuri la Paris. In sfârşit, în muzee, galerii şi monumente istorice vor trebui să fie alocaţi 8m2 pe cap de vizitator. De aceeaşi suprafaţă vor trebui să beneficieze şi clienţii din magazine.

Tot peste o săptămână, francezii vor putea sta două ore mai mult departe de casă. Restricţiile de circulaţie vor începe la 9 seara – în loc de 7 actualmente. La nunţi şi botezuri se va ocupa – la primărie sau biserică - doar un loc din trei în timp ce la ceremoniile funerare în aer liber nu vor putea asista mai mult de 50 de persoane.

Pe 9 iunie, condiţiile se generalizează, cu alte cuvinte barurile şi restaurantele vor putea servi şi în interior dar, la fel, un număr limitat de tacâmuri şi tot cel mult 6 la o masă. Tot atunci, francezii mai câştigă două ore de «libertate» - restricţiile de circulaţie încep la 11 seara. Suprafaţa din magazine, biblioteci sau muzee revervată unui client sau vizitator se va înjumătăţi, va trece la 4m2. In cinemauri se vor putea ocupa două locuri din trei.

In fine, pe 30 iunie se ridică toate barierele – inclusiv restricţiile de circulaţie nocturnă – şi se vor putea organiza concerte sau festivaluri în aer liber cu spectatori în picioare şi cel puţin 4m2 pe cap de persoană. Pentru cele cu peste o mie de spectatori se va cere chiar un paşaport sanitar al cărui conţinut mai trebuie definit.

Numai discotecile nu au pentru moment nicio perspectivă de deschidere. Cazul lor va fi abordat de abia la sfârşitul lui iunie.

In privinţa vaccinărilor, Jean Castex se arată optimist cu privire la pragul de 20 de milioane de francezi vaccinaţi cu cel puţin o doză, până la sfârşitul acestei săptămâni, chiar dacă «ezitările» cu privire la serul AstraZeneca «au diminuat ritmul injecţiilor» recunoaşte premierul francez.

In interviul acordat confraţilor de la Le Parisien, Jean Castex profită de ocazie pentru a răspunde criticilor care se fac auzite pe diverse teme: referendumul privind clima, despre noua tribună militară «de extremă dreaptă» publicată duminică şi despre acordul electoral din sudul Franţei între dreapta şi partidul prezidenţial, acord ce a eşuat după ce fusese anunţat de însuşi primul ministru.

 
Terase, săli de cinema, muzee, magazine – când şi în ce condiţii se vor deschide aceste localuri din Franţa