Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-ul «lung» afectează 60% din pacienţii care au fost spitalizaţi

covid_long.jpg

60% dintre pacientii care au fost spitalizati cu Covid mai suferà de cel putin un simptom, 6 luni dupà externare.
60% dintre pacientii care au fost spitalizati cu Covid mai suferà de cel putin un simptom, 6 luni dupà externare.
Image source: 
France 24

Un studiu francez al Institutului naţional de sănătate şi cercetare medicală (INSERM) realizat pe mai bine de 1.100 de pacienţi spitalizaţi cu Covid la primul val de anul trecut, încearcă să scoată la lumină şi să descrie amploarea unei boli încă prost cunoscută: Covid-ul «lung».

Sase luni după o spitalizare cu Covid-19, 60% dintre pacienţi mai resimt cel puţin un simptom. 2% dintre ei chiar au fost din nou spitalizaţi iar o treime din cei care muncesc nu şi-au reluat activitatea. In fine, 7 procente dintre pacienţi nu şi-a recăpătat gustul sau mirosul, un semestru după infectarea cu coronavirusul.

Iată principalele cifre publicate de Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală. INSERM a monitorizat 1.137 de pacienţi cu Covid încă din primul val, mai exact din 27 ianuarie 2020. Au fost luate în calcul 10 simptome atestate de o consultaţie medicală – oboseală, gâfâială, dureri musculare sau articulare, tuse, pierderea gustului sau a mirosului, etc. Studiul, botezat «French Covid», a fost publicat în revista de specialitate Clinical micrrobiology and infection.

Graţie acestui studiu amplu, înţelegem mai bine ce suferă cei bolnavi de fenomenul botezat Covid «lung», de care se plâng mulţi pacienţi, care poate fi foarte handipatant dar e încă prost cunoscut.

In realitate, termenul însuşi de Covid «lung» e impropriu întrucât «el lasă să se subînţeleagă că virusul ar mai fi prezent. Ori nu e cazul, virusul a dispărut dar au rămas sechele» spune Jade Ghosn, autoarea articolului din revista ştiinţifică.

Sechelele sunt foarte variate. Dacă şase luni după spitalizare, 60% dintre pacienţi mai resimt cel puţin un simptom, 24% dintre cei urmăriţi mai suferă de cel puţin 3 simptome din cele 10 studiate. Studiul mai arată că femeile şi persoanele care au trecut prin secţia de reanimare sunt cele susceptibile să aibă simptome care persistă. De ce femeile? sau Ce impact a avut reanimare? sunt însă întrebări pentru moment fără răspuns.

Raportate la numărul total de pacienţi internaţi cu Covid de mai bine de un an de zile, cifrele sunt grăitoare. Astfel, dacă peste 450.000 de pacienţi au fost spitalizaţi, înseamnă că 270.000 de persoane din Franţa ar suferi de Covid-ul «lung». Iar rezultate de mai sus nu sunt extrapolabile la toţi bolnavi de Covid întrucât nu au fost cercetate decât persoanele spitalizate. Cercetătorii estimează însă că pentru pacienţii trataţi în ambulatoriu, cifrele celor cu sechele ar trebui divizate la doi sau trei.

Un studiu similar realizat în Marea Britanie arată că peste un milliion de britanici spun că trei luni după vindecarea de Covid mai au cel puţin unul din simptomele bolii.

Originea Covid-ului «lung» sunt însă necunoscute dar mai multe teorii au fost avansate. Astfel, unii spun că ar fi în cauză o inflamare a creierului. Alţii afirmă că e vorba de o reacţie auto-imună a organismului nostru contra celulelor creierului nostru. In fine, o altă ipoteză lasă creierul deoparte şi spune că de fapt se întâmplă ceva la nivelul sistemului nervos care provoacă o scădere a presiunii sangvine.

 
Covid-ul «lung» afectează 60% din pacienţii care au fost spitalizaţi