Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia confruntată cu un nou val migratoriu

Flux migratoriu pe insula Lampedusa.

Italia este din nou confruntată cu un val de imigraţie clandestină pe insula Lampedusa și face apel la solidaritatea europeană. Week-end-ul trecut au sosit 1400 de migranţi pe insula Lampedusa, un număr neobișnuit de mare care a provocat supriză la Roma.

Italia se credea oarecum la adăpost faţă de astfel de „asalturi migratorii” în urma unor înţelegeri cu autorităţile libiene. Dar iată că tot mai multe ambarcaţiuni pline cu migranţi vin de pe coasta Libiei. Traversările de acest gen au fost frînate în ultimele 12 luni și din cauza epidemiei de coronavirus. De unde întrebarea legitimă a italienilor și a lui Mario Draghi, șeful guvernului de la Roma: ce se întîmplă de fapt în Libia?

În 2019, în urma unor înţelegeri cu autorităţile libiene, înţelegeri orchestrate de ministrul de interne de atunci Matteo Salvini, au sosit pe pămînt italian mai puţin de o mie de migranţi. În 2020 ei au fost în jur de 4200. Iar de la începutul acestui an au debarcat pe plajele italiene 13 000 de migraţi.

Vremea bună nu explică totul. Mai plauzibilă ar fi ipoteza că autorităţile libiene nu-i mai reţin pe migranţi pe teritoriul lor, din diferite motive: ori vor mai mulţi bani din partea Italiei și a Uniunii Europene, ori sunt ocupate cu organizarea viitoarelor alegeri, ori nu mai pot controla reţelele de trafic uman.

Premierul italian spera să se poată concentra pe eradicarea epidemiei și pe relansarea economiei, ori, iată, se vede confruntat și cu problema reluării fluxului migratoriu. Într-un moment cînd Germania și Franţa intră în campanii electorale este greu de imaginat însă, scrie cotidianul Le Figaro, că aceste ţări se vor arăta imediat foarte solidare cu Italia și dispuse să primească pe teritoriul lor o parte dintre noii sosiţi.

Comisarul european Ylva Johansson le cere în mod expres ţărilor membre ale Uniunii Europene să preia o parte dintre migranţi, din solidaritate cu Italia. Tot el afirmă că ţările Uniunii europene trebuie să adopte noul pact privind migraţiile și dreptul la azil prezentat de Comisia europeană în septembrie anul trecut. Noul sistem suscită însă discuţii dificile între statele membre, imigraţia fiind de altfel un coșmar al multor oameni politici incapabili să găsească un echilibru între fermitate și legalitate pe de o parte, compasiune și umanism pe de altă parte.