Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic la un spital din Fâşia Gaza: Cu greu facem faţă întregii situaţii

imagine_aeriana_a_unor_cladiri_distruse_in_nordul_fasiei_gaza_in_urma_unor_lovituri_israeliene_13_mai_2021.

Imagine aeriana a unor cladiri distruse în nordul Fâsiei Gaza în urma unor lovituri israeliene, 13 mai 2021.
Imagine aeriana a unor cladiri distruse în nordul Fâsiei Gaza în urma unor lovituri israeliene, 13 mai 2021.
Sursa imaginii: 
© REUTERS/Mohamed Salem

RFI a stat de vorbă cu un medic ce lucrează într-un spital din Gaza. Situaţia este extrem de dificilă, explică acesta iar motivele sunt numeroase: sunt răniţii care ajung în acest spital în urma loviturilor israeliene, sunt bolnavii de Covid, situaţia era deja critică înainte de atacuri din cauza blocadei israeliene ce persită de ani de zile iar în plus materialele sanitare au fost epuizate.

De luni, armata israeliană a anunţat că a derulat în total 600 de lovituri aeriene către Fâşia Gaza iar Hamas a tras peste 1.600 de rachete către Israel.

Statele Unite au anunţat că trimit un emisar în Israel şi în Teritoriile Palestiniene pentru a lansa, încă odată, cererea de “calmare “ a situaţiei iar Moscova a cerut o reuniune de urgenţă a UE, Rusia, Statele Unite şi ONU.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu susţine că va continua să lovească pentru a slăbi capacităţile militare ale Hamas. Iar şeful mişcării Hamas, Ismaïl Haniyeh, se declară pregătit să continue atacul.

Pentru RFI, doctorul Mohamed Abu Raya de la spitalul Shiffa din Gaza vorbeşte despre un mare număr de răniţi ce ajung în spitale iar materialele de îngrijire lipsesc: "Spitalele din Gaza sunt în alertă maximală. Iar în plus avem şi cazurile de Covid-19 şi totul este foarte complicat. Dar, este responsabilitatea noastră să ţinem departe aceşti oameni de orice ameninţare. În Gaza, majoritatea populaţiei suferă, apoi mai este şi blocada israeliena, existentă de ani buni. Acum la acestea se adaugă loviturile aeriene, sistemul de sănătate este la pământ efectiv căci deja nu mai aveam materiale pe stoc iar acum situaţia este şi mai gravă. Sperăm să terminăm odată aceste probleme pentru binele populaţiei. Ne punem speranţele în comunitatea internaţională că va interveni pentru ca Israelul să înceteze aceste atacuri aeriene pentru că situaţia este tot mai rea pe zi ce trece".

Naţiunile Unite se tem că acest conflict va degenera într-un război total.

Pascal Boniface - directorul Institutului pentru Relaţii Internaţionale din Paris  – este de părere că Statele Unite ar putea bloca luarea unei decizii concrete: "Pentru Joe Biden, Orientul apropiat şi conflictul israeliano-palestian nu este o prioritate. Dar, realitatea schimbă lucrurile iar liderul american nu poate rămâne în afara ei. Contrar lui Donald Trump, Joe Biden nu va fi unilateral şi necondiţionat de partea Israelului. În 2009 şi în 2014, linia roşie a fost traversată după ce s-au înregistrat mai bine de 2.000 de morţi de partea palestiniană – până acum nu am ajuns la această cifră. Suntem într-un joc ciudat – pe de o parte există violenţe, există bombardamente asupra populaţiei civile, comunitatea internaţională cere o mai mare reţinere de la acestea dar se limitează doar la intervenţii verbale ..până când un anumit număr de morţi va fi înregistrat iar atunci presiunea va fi ceva mai directă. Ceea ce s-a întâmplat în 2009 şi în 2014 ne arată că Israel e conştient că ar putea să fie sancţionat de către comunitatea internaţională, ceea ce nu a mai fost cazul de ani de zile. Iar pentru a evita acest lucru, probabil că Israel se va opri din momentul în care există o adevărată mobilizare din partea comunităţii internaţionale."