Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: 20 de milioane de persoane deja vaccinate, ziua de 19 mai aşteptată ca un festin cultural

capture_decran_2021-05-15_a_20.16.52.png

Încă puţin şi francezii vor avea dreptul de a bea o cafea pe o terasă…
Încă puţin şi francezii vor avea dreptul de a bea o cafea pe o terasă…
Sursa imaginii: 
Anne-Christine Poujoulat, AFP

În Franţa săptămîna care începe luni 16 mai marchează tranziţia spre normalitate odată cu redeschiderea, miercuri 19 mai, a restaurantelor, cafenelelor, teatrelor, cinematografelor, muzeelor, grădinilor zoologice, sălilor se sport şi a tuturor magazinelor... Cifrele legate de contaminări sunt în uşoară scădere dar vocile autorizate, din partea executivului şi a experţilor, îndeamnă la prudenţă.

O primă veste bună în Franţa este accelerarea vaccinărilor. În prezent numărul de vaccinări a atins pragul simbolic de 20 de milioane de persoane, dintre care aproape nouă milioane de persoane au primit ambele doze. Este ceea ce anunţă preşedintele Emmanuel Macron printr-un mesaj pe Twitter. Primul ministru Jean Castex le mulţumeşte francezilor pentru această „extraordinară mobilizare” şi îi sfătuieşte pe cei care nu s-au vaccinat încă să o facă repede.

O întrebare pe care şi-o pune în prezent guvernul este legată însă de dozele de vaccin AstraZeneca nefolosite, probabil peste două milioane. Executivul îi îndeamnă în continuare pe francezi să se vaccineze cu acest produs, dar există o evidentă reticienţă a populaţiei faţă de acest vaccin creat în comun de britanici şi suedezi.

La Paris în jur de o sută de străzi vor fi rezervate exclusiv pietonilor şi teraselor, dat fiind că într-o primă fază numai în aer liber vor putea funcţiona restaurantele şi cafenelele. De semnalat un fenomen care are legătură cu frustrările acumulate din cauza pandemiei: zeci de mii de francezi şi-au rezervat deja o masă în unele restaurante cu faimă, sau pur şi simplu preferate, pentru a putea celebra pe 19 mai revenirea la viaţa aproape normală.

Unii comentatori remarcă o bizarerie a programului de revenire la normal: pe 19 mai se vor redeschide la munte funicularele, adică exact cînd se închide sezonul de ski.

Începînd de miercuri Franţa va cunnoaşte un veritabil ambuteiaj în sălile de cinema: în toată această perioadă de restricţii s-au adunat 450 de filme noi care aşteaptă să fie difuzate şi eşalonate.

Cotidianul Libération arată că ziua de 19 mai se anunţă ca un veritabil festin cultural, artiştii sunt nerăbdători să se exprime, mai rămîne întrebarea dacă nu cumva în ultimele 6 luni de punere între paranteze a vieţii culturale publicul nu şi-a modificat comportamentul. Va răspunde el imenselor oferte artistice acumulate în toată această perioadă?

Experţi din domeniul sănătăţii avertizează în revista L’Express că odată cu reluarea vieţii normale începe şi o perioadă de riscuri. Executivul a fixat ca nivel de alertă situaţia în care vor semnalate peste 400 de contaminări pe suta de mii de locuitori săptămînal. În acest caz vor fi reintroduse restricţiile…

În timp ce în mai multe ţări viaţa a fost reluată aproape în condiţii normale sau urmează să se întîmple acest lucru, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că anul acest s-ar putea ca numărul celor morţi de Covid să fie mai mare decît anul trecut. Cifra pe 2020 este de trei milioane trei sute de mii de morţi. Cum s-ar explica deci semnalul de alarmă al respectivului organism? Experţii spun că riscul constă în multiplicarea mutanţilor şi în fapul că există mari decalaje între diferite ţări şi regiuni ale lumii în materie de vaccinare.