Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afgani care au lucrat pentru instituţiile franceze în Afganistan vor primi statut de refugiat

capture_decran_2021-05-17_a_16.29.51.png

Militar francez în misiune în Afganistan.
Militar francez în misiune în Afganistan.
Sursa imaginii: 
Patrick BAZ AFP/Archivos

În contextul retragerii trupelor străine din Afganistan, autorităţile de la Paris le recomandă francezilor aflaţi în această ţară să se repatrieze. Concomitent, Franţa le va acorda azil unor afgani care au lucrat pentru instituţiile franceze.

Toate aceste măsuri nu sunt de bun augur pentru autorităţile de la Kabul. Cum şi alte ţări occidentale au luat măsuri similare, este ca şi cum ele ar fi un semn că în curînd talibanii ar putea lua puterea în Afganistan.

Pe de altă parte Franţa înţelege să-i protejeze pe afganii care au lucrat ca traducători pentru trupele franceze staţionate în Afganistan sau care într-un fel sau altul au fost angajaţi ai instituţiilor franceze. Cam o sută afgani împreună cu familiile lor, ceea ce înseamnă cam 500 de persoane, vor beneficia deci de o procedură accelerată pentru a obţine statut de refugiat în Franţa.

„Franţa înţelege să asigure securitatea agenţilor afgani rezidenţi în Afganistan care sunt în prezent angajaţi ai unor instituţii franceze prezente pe sol afgan, şi care ar putea fi ameninţaţi” a declarat un responsabil al Ministerului francez de externe, cuvinte reluate de unele agenţii de presă.

Statele Unite urmau să-şi retragă ultimii soldaţi din Afganistan pe data de întîi mai, dar această retragere a fost amînată pentru data de 11 septembrie. Greu de spus ce se va întîmpla după această dată. Deja, talibanii îşi multiplică atacurile. Iar în cazul în care vor prelua controlul ţării este de aşteptat ca toţi afganii care au lucrat pentru Alianţa Atlantică, pentru Statele Unite şi pentru occidentali în general, să fie desemnaţi ca „trădători” şi să devină primele victime ale unei răzbunări a talibanilor.

Franţa oferă, evident, protecţie doar celor care se cred ameninţaţi, cu precizarea că măsura va fi reversibilă în funcţie de evoluţia situaţiei şi de condiţiile de securitate. Altfel spus, afganii care doresc să se refugieze acum în Franţa se vor putea întoarce în ţara lor dacă va fi pace şi reconciliere naţională în Afganistan după plecarea trupelor străine.