Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conflict Israel-Gaza: încercări internaţionale de mediere în vederea unei încetări a focului

capture_decran_2021-05-17_a_16.42.19.png

Maşină lovită la Ashkelon, în sudul Israelului, de o rachetă trasă din enclava Gaza.
Maşină lovită la Ashkelon, în sudul Israelului, de o rachetă trasă din enclava Gaza.
Sursa imaginii: 
REUTERS - NIR ELIAS

Războiul dintre Israel şi enclava Gaza a intrat în a doua săptămînă, violenţele continuă, numărul de morţi creşte în special printre civilii palestinieni din Gaza.  Este vizibilă însă şi o anumită activitate diplomatică în căutarea unui acord de încetare a focului. Statele Unite au trimis un emisar în regiune, preşedintele american Joe Biden a discutat prin telefon cu şeful autorităţii palestiniene Mahmud Abbas… Acest conflict are o puternică rezonanţă internaţională dar Consiliuel de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite nu a reuşit să adopte, deşi s-a reunit de urgenţă de trei ori, nici o rezoluţie legată de escaladarea violenţelor actuale dintre mişcarea Hamas, considerată o asociaţie de terorişti, şi Israel.

Precedentul război dintre enclava Gaza şi Israel din vara anului 2014 a durat 50 de zile şi s-a soldat cu 2200 de morţi de partea palestiniană, marea lor majortate fiind civili, iar de partea israeliană cu 73 de morţi, dintre care 67 de soldaţi. La acea oră Israelul a calificat pentru prima dată în mod oficial operaţiunile militare din Gaza ca fiind un „război” şi a utilizat de altfel acest termen. Ceea ce, pentru organizaţia Hamas a sunat ca un semnal de victorie.

Islamiştii care controlează enclava au de fapt un scop politic, acela de a le demonstra tuturor palestinienilor că mişcarea Hamas este singura capabilă să le apare interesele. Iar pentru atingerea acestui scop nu contează, din punctul de vedere al mişcării, numărul de victime civile. În prezent, arată cunoscătorii avizaţi ai regiunii, dacă toţi palestinienii ar participa la alegeri total libere, cei din Gaza şi din Cisiordania, organizaţia Hamas le-ar cîştiga. Altfel spus, o organizaţie pe care Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii o consideră drept teroristă. Israelul precum şi occidentalii nu negociază însă cu teroriştii. 

Rămîne deci întrebarea: cu cine ar putea sta de vorbă Hady Amr, reprezentantul lui Joe Biden pentru Israel şi pentru teritoriile palestiniene, pentru a obţine o încetare a focului? Preşedintele american Joe Biden a stat de vorbă cu Mahmud Abas, dar acesta nu are absolut nici o autoritate în Gaza şi este contestat chiar şi în propria sa tabără, în Cisiordania. Probabil că discuţiile au totuşi loc în culise şi prin diverşi mediatori regionali. Uniunea Europeană, în orice caz, nu are nici un cuvînt de spus în regiune în contextul acestui conflict. În diferite împrejurări premierul Benjamin Netaniahu le-a semnalat acest lucru europenilor spunîndu-le că rolul lor este mai degrabă economic, de exemplu acela de a le furniza ajutoare palestinienilor. Statele Unite sunt singura putere care poate influenţa situaţia numai că noua administraţie Biden nu are nici un plan de propus. Joe Biden este în prezent obligat să intervină dar ar fi preferat să nu-şi complice mandatul său de patru ani o problemă considerată de mulţi observatori ca insolubilă.

Egiptul are însă un rol regional de jucat, prin geografia sa, dată fiind frontiera comună cu Israelul dar şi cu enclava Gaza. Iordania are un cuvînt de spus de asemenea întrucît administrează locurile sfinte musulmane de la Ierusalim. Micul emirat Qatar ar putea să-şi activeze reţelele pentru că îi finanţează pe islamiştii mişcării Hamas. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ar avea şi el autoritatea necesară pentru a le cere extremiştilor din banda Gaza să înceteze atacurile împotriva Israelului. Turcia, care a fost putere dominantă în regiune pe vremea Imperiului Otoman, consideră că are responsabilitatea morală de a-i proteja pe palestinieni. Recep Tayyip Erdogan s-a arătat foarte activ în ultimul timp, el cere chiar decretarea unor sancţiuni internaţionale împotriva Israelului ca presiune pentru ca Netaniahu să ordone încetarea bombardamentelor în Gaza. Premierul israelian a declarat însă că operaţiunile militare împotriva organizaţiilor teroriste din Gaza, pentru că ele sunt mai multe, nu s-au încheiat încă şi că vor continua atît cît va fi nevoie.

Distrugerea de către armata israeliană a clădirii din Gaza care adăpostea canalul de televiziune Al-Jazeera precum şi agenţia de ştiri Associated Press a suscitat proteste şi chiar stupoare în lume. Din punctul de vedere al Israelului, însă, Al-Jazeera nu este un organ de presă ci unul de propagandă destinat să inducă în lumea arabă cît mai multă ură faţă de Israel.

În acest context revine în discuţie vechea soluţia numită a celor două state. Ea a fost evocată chiar de preşedintele american Joe Biden. Cum nu mai există însă continuitate teritorială palestiniană, ea apare ca imposibilă pentru moment. Ar trebui ca în viitor un lider israelian foarte convingător să ordone abandonarea unor colonii evreieşti pentru ca un stat palestinian viabil să poată apărea pe harta lumii. Franţa sprijină şi ea acest scenariu. În prezent însă unii diplomaţi arabi reproşează Franţei că este prea „timidă” în contextul noului război dintre Israel şi enclava Gaza, şi tot ei consideră că preşedintele Emmanuel Macron ar trebui să-şi precizeze poziţia şi să dea o declaraţie susceptibilă să aibă un răsunet regional şi internaţional.