Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expoziţie la Amsterdam despre trecutul colonial al Olandei și comerţul cu sclavi

exposition-esclavage-678x381.jpg

Sursa imaginii: 
Rijksmuseum

La Amsterdam urmează să se deschidă săptămîna viitoare o expoziţie legată de comerţul cu sclavi practicat de olandezi, precum și de trecutul colonial al Olandei. Această pagină dureroasă de istorie occidentală, cea legată de comerţul cu sclavi, este tot mai des evocată în ultimii ani.

Dintr-o depeșă a Agenţiei France Presse aflăm că marţea viitoare această expoziţie de la Rijksmuseum va fi inaugurată de însuși regele Olandei, Willem-Alexander. Expoziţia va fi disponibilă online într-o primă fază, din cauza pandemiei. Olandezii au practicat comerţul cu sclavi și economia sclavagistă în Caraibe, în Brazilia, în Asia și în Africa de Sud. Iar multe familii „onorabile” s-au îmbogăţit de fapt datorită explotării sclavilor.

Probabil că unul din exponate va deveni un veritabil simbol al acelor timpuri paradoxale și dramatice. Vizitatorii vor putea vedea un tablou de Rembrandt pictat în 1634 reprezentînd un cuplu de notabili: Marten Soolmans și Oopjen Coppit. Sigur, la acea oră bogaţii își comandau portrete iar marii artiști le executau. Acum se știe însă că familia Soolmans s-a îmbogăţit datorită plantaţiilor de trestie de zahăr din Brazilia lucrate cu sclavi…

Printre exponate figurează și manuscrisul unui interogatoriu: cel interogat se numea Wally, era un tînăr sclav care participase la o revoltă în 1707 și care a fost apoi ars se viu drept pedeapsă.

Astfel de expoziţii devin tot mai frecvente în ţările Europei occidentale care au practicat comerţul cu sclavi. Ideal ar fi să apară și în China, în lumea arabă și chiar în Africa pentru că unele regiuni și triburi de pe continentul african au participat la capturarea de oameni vînduţi apoi ca sclavi. Acest capitol teribil din istoria relativ recentă a umanităţii se scrie încetul cu încetul iar uneori revelaţiile sunt șocante. Si cu toate acestea asumarea acestui trecut este necesară tocmai pentru ca viitorul să poată fi construit cu ceva mai multă umanism.