Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Agenția Internațională de Energie: Nu investițiilor în noi instalații petroliere ori gaziere

opera_earth_crisis_realizata_de_artistul_american_shepard_fairey_alias_obey_suspendata_in_tour_eiffel_paris20_noiembrie_2015_cu_ocazia_cop21._.jpg

Opera Earth Crisis realizata de artistul american Shepard Fairey, alias Obey, suspendata în Tour Eiffel, Paris,20 noiembrie 2015, cu ocazia COP21.
Opera Earth Crisis realizata de artistul american Shepard Fairey, alias Obey, suspendata în Tour Eiffel, Paris,20 noiembrie 2015, cu ocazia COP21.
Image source: 
Binta Epelly / AP Photo

Agenția Internațională de Energie cere să nu se mai investească în noi instalații petroliere ori gaziere pentru a fi diminuate la zero emisiile de carbon și pentru a se limita încălzirea climatică. Organizația a întocmit o foaie de parcurs, la nivel mondial, pentru a fi reduse la minimum emisiile poluante ce provin din sectorul energetic, până în 2050. Foaia a fost realizată la cererea COP26 - Conferința Mondială pentru Climat iar de ea se va ține cont pentru pregătirea negocierilor prevăzute să aibă loc în luna noiembrie. Sectorul energetic generează în prezent trei sferturi din emisiile de gaz cu efect de seră.

Multe state s-au angajat ca până în 2050 să nu mai emită particule poluante. Un elan apărut odată cu Acordul Climatic de la Paris dar care, deocamdată a răms doar la faza de elan. Chiar dacă vor fi ținute toate promisiunile făcute în 2015, când s-a semnat acest acord, undeva la 22 de miliarde de tone de carbon ar fi în continuare emise în 2050. 

 

Multe angajamente nu s-au transpus încă în măsuri concrete, constată Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale de Energie. După părerea sa, anul 2050 va fi încă un an oribil în materie de emisii de dioxid de carbon, de aceea este nevoie încă de acum de o transformare totală. 

 

În noua foaie de parcurs, în scenariul de zero emisii poluante în 2050, cererea globală de energie va diminua cu 8 %, în ciuda faptului că populația globului va crește până atunci cu 2 miliarde de oameni.

Cererea de electricitate va dubla dar, partea de noi energii se va multiplica de 8 ori, trecând de la 29 % din producția totală de electricitate în 2020 la 90 % ….30 de ani mai târziu.

În acest scenariu, consumul de cărbune se va diminua cu 90 % iar cel de petrol cu 75 %. Se va dubla consumul de energie nucleară și vor fi create noi tehnologii.

Dar, pentru a se ajunge la așa ceva, următorul deceniu va fi decisiv.

 

Este nevoie de o schimbare de comportament, de o mai mare eficacitate energetică, de noi energii, dar și de noi sisteme de captare și de stocare a dioxidului de carbon, se arată în raport. 

 

Organizația cere ca în afara noilor proiecte ce au fost deja aprobate ori începute, să nu mai fie demarate noi investiții în instalații petroliere ori gaziere dar nici în noi centrale pe cărbune dacă nu au fost găsite soluții de captare și de stocare a emisiilor poluante.

 

Pentru directorul Centrului de Energie și Climat din cadrul Institutului pentru Relații Internaționale din Paris,Marc-Antoine Eyl-Mazzega - această declarație reprezintă ”un adevărat cutremur. Agenția Internațională de Energie întoarce spatele industriei de hidrocarburi pe care a susținut-o mereu. Este un mesaj foarte puternic”, consideră expertul francez. 

 

O altă cale de acțiune: inovația. Soluțiile existente - energia solară și cea eoliană permit o reducere a emisiilor de gaz cu efect de seră până în 2030 dar, în deceniile ce vor urma, trebuiesc găsite noi tehnologii, în special pentru industria grea, aviație, transportul maritim, insistă Fatih Birol.

 

Pentru a susține această tranziție, AIE a stabilit un parcurs în 400 de etape ce trebuiesc parcurse de toate sectoarele. Jaloane, să le spunem așa, dar care ar trebui să ajute guvernele să fixeze obiective realizabile pe termen scurt. 

 

Spre exemplu, în 2030, 60 % din mașinile vândute să fie  electrice - comparativ cu 5 % în 2020. Iar până în 2040, jumătate din clădirile de pe planetă să fie renovate.

 

Toate aceste transformări au și un cost. Organizația internațională a calculat că investițiile în sectorul energetic vor depăși 5.000 de miliarde de dolari, pe an, până în 2030. 

 

Dar, pe hârtie viitorul sună bine. În realitate, giganții petrolului rămân surzi la discursul ecologiștilor. 

 

PDG-ul de la Total a decis să planteze arbori de acacia în Congo. O pădure de 40.000 de hectare care să absoarbă 10 milioane de tone de dioxid de carbon, în decursul a două decenii. 2 000 de km mai la est, compania va lansa unul dintre cele mai mari proiecte petroliere din lume.

 

Coaliția Investitorilor -Climate Action 100 +, recunoaștea recent că 159 din 167 de societăți membre, dintre cele mai poluante societăți de pe planetă, nu vor putea respecta Acordul de la Paris. În sectorul petrolier, un sondaj recent arăta că doar 17% dintre companii consideră că sunt capabile să se reinveteze. 

 

« Schimbarea este acum» a devenit sloganul ecologiștilor care atenționează că tot mai mulți petroliști amână până după 2030 o scădere a emisiilor poluante. Dar tot ei atenționează că plantarea de arbori și de eoliene este un lucru bun dar și mai bine ar fi închiderea de puțuri de extracție a petrolului.