Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia: O lege pentru a-i exclude din alegeri pe susținătorii lui Navalnîi

alexei_navalnii_28_aprilie_2021._.jpg

Alexei Navalnîi, 28 aprilie 2021.
Alexei Navalnîi, 28 aprilie 2021.
Sursa imaginii: 
REUTERS - ANTON VAGANOV

Ofensiva împotriva opoziției se întețește la Moscova odată ce se apropie alegerile legislative, pe 19 septembrie.

Rusia a făcut marți un pas către excluderea din scrutin a susținătorilor opozantului încarcerat Alexei Navalnîi, a cărui organizații sunt în faza interzicerii pe motiv că ar fi extremiste. În primă lectură, deputații ruși au adoptat o propunere de lege care interzice persoanelor implicate în grupuri catalogate drept extremiste, să se prezinte la alegerile législative. Un proces pentru a califica de extremism Fundația Anticorupție (FBK) și birourile regionale ale lui Alexei Navalnîi a început luni la Moscova.

Scrutinul se anunță delicat pentru partidul aflat la putere - impopularul Rusia Unită în timp ce alegătorii nu sunt prea motivați pentru a ieși la vot, economia stagnează, scandalurile de corupție se înlănțuiesc în timp ce Vladimir Putin beneficiază de cote de popularitate impresionante. 

 

Alexei Navalnîi a fost declarat ineligibil în 2017 și a fost condamnat în februarie la 2 ani și jumătate de închisoare acuzat fiind de fraudă, o sentință politică, așa cum este ea considerată de mai toată lumea. Arestarea lui a intervenit la doar câteva luni după ce a fost otrăvit, la cererea Kremlinului - după cum a acuzat opozantul lui Vladimir Putin.

 

Revenind la textul votat marți, el interzice oricărei persoane ce are vreo legătură cu o organizație ”extremistă” să fie deputat. Retroactiv, ea vizează orice persoană ce a ocupat, cu până la 5 ani în urmă, un post de responsabilitate într-o organizație extremistă iar pentru militanți ori simpatizanți, interdicția se aplică pentru precedenții 3 ani. 

 

Pentru a intra în vigoare, textul mai trebuie votat în a doua și a treia lectură și de camera superioară a Parlamentului - Consiliul Federației - dar aceste etape sunt în general o formalitate în instituțiile controlate de Kremlin. A doua lectură a textului este prevăzută pe data de 25 mai. 

 

În ultimii ani, Rusia Unită a cunoscut câteva înfrângeri la alegerile locale iar Alexei Navalnîi spera să își prezinte proprii candidați. 

 

Potrivit Parchetului, organizațiile lui Navalnîi încearcă să ”destabilizeze situația socială și sociopolitică” din Rusia.

 

Lista organizațiilor extremiste  întocmită de Ministerul Justiției conține aproximativ 30 de organisme - de la Martorii lui Iehova și până la grupări neonaziste ori jihadiste precum organizația Stat Islamic. 

 

Birourile regionale ale lui Navalnîi au anunțat deja că se autodizolvă după ce au fost adaugate pe o listă de organizații ”extremiste și teroriste” realizată de serviciul rus de informații financiare. 

 

Fondată în 2011 de către Alexei Navalnîi, FBK - Fundația Anticorupție este cunoscută pentru anchetele sale ce denunță corupția din cercurile puterii rusești. Cea mai recentă, apărută în ianuarie, îl acuză pe Vladimir Putin că și-a construit un palat și oferă detalii privind această proprietate impresionantă. Un video publicat în acest sens pe internet și care a fost vizualizat de 116 milioane de ori l-a constrâns pe liderul de la Kremlin să dezmintă informația în mod personal. 

 

Birourile regionale ale lui Alexei Navalnîi, difuzează propriile anchete dar organizează în special campanii ”pentru un vot inteligent” prin care incită la susținerea candidatului care are cele mai mari șanse să îl învingă pe candidatul Kremlinului, indiferent de culoarea politică.