Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sectorul turistic în aşteptarea vacanţelor de vară

capture_decran_2021-05-19_a_19.51.35.png

Odată cu redeschiderea cafenelelor şi a locurilor de cultură Parisul redevine atractiv pentru turişti.
Odată cu redeschiderea cafenelelor şi a locurilor de cultură Parisul redevine atractiv pentru turişti.
Image source: 
Reuters/Benoit Tessier

În Franţa, relansarea turismului este un element esenţial al relansării economiei în context post-covid. Francezii fac deja rezervări masive pentru vacanţele de vară, dar, spun voci avizate, ar trebui incitaţi străinii care au scăpat de epidemie să revină în Franţa, în special americanii.

În Franţa sectorul turistic reprezintă 10 la sută din produsul intern brut precum şi 12 la sută din locurile de muncă. Pierderile economice de anul trecut în context de pandemie sunt datorate, în proporţie de 50 la sută, paraliziei din domeniul turismului.

Patronul pretigiosului Club Med, Henri Giscard d’Estaing, declară în cotidianul Le Figaro că guvernul ar trebui să facă din relansarea sectorului turistic o prioritate naţională şi să-i incite în special pe americanii vaccinaţi masiv să revină în Franţa, acesta pînă cînd vor putea şi chinezii să-şi reia călătoriile.

Înainte de pandemie Franţa avea ca obiectiv să atragă o sută de milioane de turişti pe an. S-ar părea că guvernul francez şi-a propus să relanseze campaniile publicitare pentru atragerea turiştilor străini doar după ce va reuşi să vaccineze 30 de milioane de francezi. Imaginile, în prezent, dat fiind că s-au redeschis terasele şi majoritatea spaţiilor culturale sunt, nimic de spus, atrăgătoare.

Anul trecut, mai arată Le Figaro, turismul mondial a pierdut reţete de 1300 de miliarde de dolari precum şi 120 de milioane de locuri de muncă. Pentru agenţiile turistice oportunităţile sunt din nou imense, mai rămîne ca ele să asigure condiţii de securitate sanitară. Islanda a fost prima ţară europeană care, încă de pe 17 martie, şi-a redeschis în mod oficial porţile pentru turiştii străini vaccinaţi. Înainte de pandemie începuse o vastă dezbatere despre turismul responsabil. Acum, un turist responsabil este în primul rînd unul vaccinat.