Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Mii de poliţişti protestează în stradă

reuniti_in_fata_adunarii_nationale_in_paris_pe_19_mai_2021politistii_francezi_cer_o_dotare_mai_buna_dar_si_o_justitie_mult_mai_ferma.

Reuniti în fata Adunarii Nationale, în Paris, pe 19 mai 2021,politistii francezi cer o dotare mai buna dar si o justitie mult mai ferma.
Reuniti în fata Adunarii Nationale, în Paris, pe 19 mai 2021,politistii francezi cer o dotare mai buna dar si o justitie mult mai ferma.
Image source: 
AFP - THOMAS COEX

Potrivit organizatorilor, peste 35.000 de persoane au răspuns la apelul sindicatelor de poliţie şi au ieşit în stradă pentru a cere o justiţie mai fermă. 

Problema poliţiei este justiţia! – magistratura a fost ţinta nemulţumirilor sindicatelor de poliţie franceze care, au protestat miercuri după-amiază în faţa Adunării Naţionale. Mii de poliţişti au manifestat, la 2 săptămâni de la decesul colegului lor, Eric Masson, ucos la Avignon de un traficant de droguri.

Prea multe agresiuni au loc la adresa forţelor de ordine, motiv pentru care  este nevoie de un răspuns penal mai dur. Jean Pierre este poliţist în Paris: "Nimeni nu mai are frică de justiţie iar noi observăm zilnic acest lucru, prin oamenii pe care îi interpelăm. Pur şi simplu nu mai au frică de nimic. Cotidianul nostru a devenit foarte periculos. Avem nevoie de o mobilizare a justiţiei, să fie mai rapidă şi mai severă."

Poliţiştii cer parlamentarilor să înăsprească pedepsele împotriva agresorilor lor, spune Olivier Hourcot secretarul general adjunct al sindicatului de poliţie Alliance: "Protestăm în faţa Adunării Naţionale pentru a transmite un mesaj puternic din partea colegilor noştri. Le transmitem parlamentarilor că ne dorim ca justiţia să îşi facă datoria, că ne dorim ca pedepse exemplare să fie pronunţate iar pedepse severe să fie date tuturor celor care agresează autoritatea statului. Agresiunile împotriva poliţiştilor se banalizează. Avem nevoie ca frica să îşi schimbe tabăra. Nu mai trebuie să trăim cu sentimentul de impunitate. Legea nu este aplicată în prezent. 90% din pedepsele date unor agresori de poliţişti sunt pentru mai puţin de un an de închisoare iar pedeapsa nu este cu executare. Deşi faptele sunt grave, pedeapsa nu este pe măsură. Trebuie ca pedepse minime să fie promulgate prin noi iniţiative legislative. Avem nevoie de legi mai puternice pentru ca poliţiştii să se simtă protejaţi."

Politicieni din mai toate formaţiunile au venit şi ei la manifestaţie.

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin a fost şi el prezent la manifestaţie. A reuşit să îşi facă loc prin mulţimea de oameni.

Suntem plătiţi pentru a servi nu pentru a muri... se putea citi pe o pancartă a unui manifestant.

Politicienii au comentat în fel şi chip prezenţa ministrului de Interne la acest protest.

Partidul prezindenţial, La république en Marche nu vede unde este problema în faptul că ministrul de Interne a dorit să îşi exprime susţinerea faţă de forţele de ordine, după o serie de evenimente tragice, după cum spune deputata Aurore Bergé.

Nu la fel gândeşte deputatul Damien Abad de la Les Républicains: "Cred că ceea ce aşteaptă poliţiştii de la acest guvern şi de la această putere sunt acţiuni concrete, în favoarea forţelor de ordine".

Si mai departe merge deputatul Alexis Corbière de la formaţiunea La France Insoumise: « Dacă s-au degradat condiţiile de muncă ale poliţiştilor oare nu are vreo vină ministrul de Interne? Sindicatele de poliţie nu găsesc că e un pic bizar că ministrul care este la originea problemelor lor se regăseşte precum un peşte în apă în mijlocul acestei manifestaţii ? ».