
Special Paris
Alegeri prezidenţiale în Siria sub semnul teatrului absurd
un_sirian_rezident_in_liban_poarta_la_gat_portretul_lui_bachar_al-assad_in_timp_ce_voteaza_in_cadrul_alegerilor_prezidentiale_20_mai_2021_la_un_birou_de_vot_amenajat_in_ambasada_siriei_din_beirut.

Actualul preşedinte va fi, aproape sigur, reales, chiar dacă Înalta Curte Constituţională a validat alte două candidaturi.
Contra-candidaţii sunt Abdallah Salloum Abdallah - deputat şi fost ministru iar avocatul Mahmoud Mareï face parte din opoziţia tolerată de Bachar al Assad şi deci nu deranjează puterea siriană.
Curtea Constituţională a analizat 51 de dosare dar a reţinut în cursă doar 2 aşadar, al treilea fiind cel al actualului preşedinte, Bachar al-Assad.
În vârstă de 55 de ani, dintre care 21 i-a petrecut la putere, Bachar el-Assad candidează aşadar pentru un al patrulea mandat.
Chiar dacă este acuzat de comunitatea internaţională de crime de război şi de crime împotriva umanităţii, nimic nu îl va împiedica pe Bachar al-Assad să îşi adjudece un nou mandat.
Mahmoud Mareï nu este recunoscut de opoziţia din exil dar, într-un interviu acordat agenţiei Associated Press dă asigurări că este un candidat adevărat şi că va pune punct conflictului sirian. “Că va reuşi sau nu, asta depinde de poporul sirian », declară el.
Mahmoud Mareï are 67 de ani şi este tatăl a 5 copii. El susţine că a fost deţinut timp de 6 ani în închisorile regimului din cauza criticilor formulate la adresa sistemului politic.
Observatorii, chiar şi cei mai neutrii, consideră că noul scrutin prezindenţial nu este altceva decât o mascaradă.
Avem de a face cu o republică –dinastie în care familia Assad se înlănţuie la conducerea ţării motiv pentru care, fiecare scrutin prezidenţial este în realitate un teatru absurd, destinat a întreţine iluzia unui exerciţiu democratic şi de a consacra această continuitate, explică politologul Khattar Abou Diab într-un interviu acordat pentru colegii din France24.
La putere din 2000, Bachar al-Assad i-a succedat tatălului său, Hafez al-Assad care, a condus Siria timp de 3 decenii.
Pentru politologul Khattar Abou Diab, « cei doi candidaţi au fost aleşi de regim pentru a juca, precum la cinema, rolul de figuranţi, cu un discurs bine încadrat de serviciile de informaţii, în timp ce actorul principal, Bachar al-Assad, va obţine încă un mandat. Iar figuranţii ştiu exact ce se întâmplă».
Mascaradă sau nu, al doilea scrutin prezidenţial ce are loc de la începutul conflictului militar, în 2011, intervine într-un context de criză, într-o ţară în ruine şi fără economie. Războiul a costat viaţa a sute de mii de persoane, a provocat exodul a milioane de sirieni iar dintre cei rămaşi, 80% trăiesc în sărăcie, potrivit Naţiunilor Unite.
În Siria, votul este organizat doar în zonele controlate de regim. Bachar al-Assad s-a menţinut la putere graţie aliaţilor săi – Rusia şi Iran – în timp ce negocierile demarate pentru a fi găsită o soluţie pentru o tranziţie politică …se află într-un punct mort.
Siria a fost distrusă în toţi aceşti ani de război, este divizată teritorial – există zone aflate sub influenţa actorilor internaţionali precum Rusia, Iran ori Turcia dar să nu uităm nici teritoriile aflate, în continuare, în mâinile jihadiştilor, aminteşte politologul Khattar Abou Diab.
Situaţia rămâne deci foarte instabilă iar criza economică se agravează pe zi ce trece. Iar în tot acest timp, tot ceea ce contează pentru Bachar al-Assad este să rămână la putere, concluzionează politologul.
