Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antony Blinken – turneu diplomatic anunţat în Orientul apropiat

capture_decran_2021-05-23_a_15.45.55.png

Antony Blinken
Antony Blinken
Sursa imaginii: 
Ken Cedeno/AP

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, este aşteptat curînd în Orientul apropiat în încercarea de a găsi soluţii durabile de pace în urma noului conflict militar dintre Hamas şi Gaza. Antony Blinken urmează să efectueze escale în Egipt şi în Iordania, iar miercuri 26 mai şi joi 27 mai va avea discuţii în Israel şi în teritoriile palestiniene.

America is back în Orientul Apropiat, iată ce putem spune după ce săptămîna trecută organizaţia teroristă Hamas şi Israelul au acceptat o încetare a focului. Militanţii mişcării Hamas au organizat o paradă militară pentru a sărbători ceea ce li se pare a fi o victorie, în ciuda celor 246 de morţi, dintre care 44 de copii, în Gaza.

Armistiţiul este însă unul „amar”, afirmă un editorialist în cotidianul Le Figaro. Absolut nici un plan de pace nu există în prezent, doar afirmaţia vagă a preşedintelui american Joe Biden că soluţia ideală ar fi aceea a două state, mai precis de creare a unui stat palestinian viabil alături de statul Israel. Imposibil însă de negociat un astfel de scenariu cu mişcarea Hamas care doreşte distrugerea statului Israel… De notat însă că Joe Biden a promis un consistent ajutor financiar pentru reconstrucţie în Gaza.

Israelul afirmă că a ucis peste 200 de combatanţi ai mişcării Hamas precum şi ai Jihadului islamic în Gaza.

În Franţa filozoful Alain Finkielkraut, membru al Academiei franceze, deplînge într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro faptul că pe plan internaţional situaţia pelestinienilor suscită întotdeauna emoţie şi manifestaţii, în timp ce alte comunităţi persecutate sunt uitate, cum ar fi uigurii în China, creştinii izgoniţi din Orientul apropiat, femeile din Afganistan care nu se pot aştepta la nimic bun odată cu o probabilă revenire a talibanilor la putere.

Alain Finkielkraut mai are cuvinte critice pentru „o zgomotoasă stîngă mondială” pro-palestiniană.  De la războiul arabo-israelian din 1967, mai spune el, acestă stîngă consideră că evreii, din popor persecutat a devenit unul care persecută, dintr-un popor-victimă ar fi trecut de partea „călăilor”. Referindu-se la manifestaţiile pro-palestiniene de la Paris, filozoful francez regretă faptul că în capitala Franţei nu a putut fi organizată o mare manifestaţie comună, cu evrei şi arabi pronunţîndu-se împreună pentru revenirea la calm şi la negocieri.