Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


50 de cameriste obţin la Paris măriri de salariu după doi ani de mobilizare…

capture_decran_2021-05-24_a_19.06.53.png

Cameristele Hotelului Ibis des Batignolles (Paris, arondismentul XVII) în grevă
Cameristele Hotelului Ibis des Batignolles (Paris, arondismentul XVII) în grevă
Image source: 
www.lesinrocks.com

În Franţa, cameristele unui hotel parizian de tip Ibis au luptat timp de doi ani şi au făcut grevă timp de opt luni ca să obţină salarii mai mari şi un ritm de muncă mai uman. Subiectul readuce în actualitate situaţia precară a multor lucrători (şi mai ales lucrătoare) din domeniul hotelier.

Cele 50 de cameriste au reuşit în primul rînd să iasă dintr-un ritm infernal de lucru impus de patronul lor, de fapt o intreprindere furnizînd acest serviciu respectivului hotel de 760 de camere. Acestor femei, femmes de chambre cum li se mai spune în Franţa, li se cerea să termine de pus la punct o cameră doar în 15 minute…

Un motiv pentru care abordez acest subiect este că deseori le-am văzut în hoteluri pe aceste cameriste în general tăcute, modeste, deseori provenind din imigraţie, împingînd pe coridoare cîte un cărucior încărcat cu prosoape, hîrtie igienică şi produse de curăţat… Niciodată însă nu am ştiut cît timp le rezervă patronii pentru a face curat în fiecare cameră, pentru a înlocui cearceafurile şi feţele de pernă, pentru a spăla în baie şi pentru a da cu aspiratorul.

Hotelul Ibis des Batignolles din cel de-al XVII-lea arondisment parizian se spăla probabil pe mîini spunînd că nu el e de vină din cauza nemulţumirilor afişate de cameriste, dat fiind că sectorul curăţenie era externalizat. De mai multe ori acest subiect a fost abordat în presa franceză, cel mai recent chiar în luna aprilie de cotidianul Libération.

Din ceea ce arată agenţiile de presă, cele 50 de cameriste au mai obţinut cîte o primă sub formă de alimente, măriri de salariu între 250 şi 500 de euro, precum şi curăţarea ţinutelor lor profesionale de către intreprindere.

Ritmul de muncă impus de patronii lor acestor femei era în mod evident o formă de exploatare pentru că a face curat într-o cameră necesită mai mult de 15 minute şi de fapt femeile munceau mai mult dar nu li se plăteau ore suplimentare. Ele au mai obţinut ceva, şi anume transformarea contractelor lor precare de muncă, pe durate determinate de timp, în contracte permanente.

Cineva a cedat deci în faţa revendicărilor şi mobilizării sindicale, probabil şi datorită presiunii mediatice, într-un context de ieşire din pandemie şi de reluare a activităţilor turistice. Victoria celor 50 de cameriste are ceva simbolic şi s-ar putea să rezoneze şi în alte oraşe, şi în alte hoteluri, şi în alte ţări...