Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poliţia franceză recrutează cu sloganul: „A proteja – cea mai frumoasă dintre meserii”

politie.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

În Franţa, poliţia naţională și-a lansat campania anuală de recrutare cu sloganul „A proteja – cea mai frumoasă dintre meserii”. 7500 de posturi sunt propuse, iar autorităţile de resort afirmă că numărul de candidaţi este mare pentru ocuparea lor. Există însă, concomitent, o anumită tensiune între poliţie și justiţie în Franţa.

Anul trecut, afirmă șefii poliţiei franceze, în jur de 20 000 de persoane și-au depus candidatura pentru a intra în poliţie. Faptul că poliţiștii sunt confruntaţi cu multe probleme, de la violenţa cotidiană la terorism, nu-i descurajează pe cei dorind să servească Franţa și ordinea publică. 

Recent, însă, mai precis pe data de 19 mai, poliţiștii francezi au manifestat la Paris în faţa Adunării Naţionale în frunte cu ministrul de interne Gérald Darmanin pentru a cere mai multă înţelegere din partea justiţiei. Participarea lui Gérald Darmanin la această manifestaţie a sucitat polemici, iar unii comentatori afirmă că în Franţa poliţia are tendinţa de a deveni de dreapta în timp ce justiţia are tendinţa de a deveni de stînga.

Poliţiștii se plîng în orice caz că nu sunt ajutaţi de Justiţie, și că deseori justiţia îi pune mult prea repede în libertate pe răufăcătorii prinși cu greu, sau chiar și pe recidiviști, și aceasta din motive ideologice.

Într-un interviu acordat cotidianulul Libération ministrul de interne Gérald Darmanin explică oarecum unde se află problema. Bugetul alocat de Franţa justiţiei este unul din cele mai mici din Europa, afirmă el, dînd și următoarele cifre: Franţa dispune de 250 000 de poliţiști și de numai de 8000 de magistraţi.

S-ar părea că acești magistraţi nu au fost foarte mulţumiţi auzind reproșurile poliţiștilor, iar pe 12 iunie au anunţat la rîndul lor o manifestaţie. „Problema poliţiei este justiţia” – acesta a fost unul din sloganele care au răsunat la manifestaţia poliţiștilor și care probabil a suscitat cea mai mare iritate printre magistraţi.