Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Securitatea, tema principală a alegerilor regionale din Franţa

securite.jpg

Presedinta regiunii Île-de-France, Valérie Pécresse, în vizità la comisariatul de la Viry-Châtillon, 29 aprilie 2021.
Presedinta regiunii Île-de-France, Valérie Pécresse, în vizità la comisariatul de la Viry-Châtillon, 29 aprilie 2021.
Sursa imaginii: 
LUDOVIC MARIN / AFP

Iniţial prevăzute în martie, alegerile regionale din Franţa se vor derula până la urmă în 20 şi 27 iunie. Ocazie cu care francezii îşi vor alege consilierii regionali şi departamentali. Scrutinul, organizat odată la 6 ani, a fost până acum mai degrabă ignorat, trecut sub tăcere. De câteva zile încoace însă, spiritele se încing iar tema securităţii – care nu este deloc o prerogativă a regiunii – s-a impus ca o temă centrală.

Consilierii departamentali se ocupă cu precădere de acţiunile sociale şi de sănătate, domenii care reprezintă mai bine de jumătate din bugetul lor. Un alt domeniu  de competenţa departamentelor sunt colegiile – construirea, întreţinerea şi funcţionarea lor. De licee se ocupă însă eşalonul teritorial superior, adică regiunea. In fine, tot consilierii departamentali întreţin drumurile locale. Departamentul nu are însă nicio prerogativă în materie de securitate. Cu toate acestea, miza securităţii a devenit una centrală, notează colegii de la France 24.

Astfel, în regiunea Parisului, candidatul partidului prezidenţial LREM propune creearea unei poliţii regionale. In regiunea Pays de Loire din centrul Franţei, preşedinta-candidată, conservatoare din partidul Republicanii, ar vrea un vice-preşedinte regional însărcinat cu securitatea. In fine, în sudul Hexagonului, pe malul Mediteranei, în regiunea Provernce-Alpes-Côte d’Azur, candidatul Reuniunii naţionale – fostul Front naţional – partid de extremă dreaptă, doreşte creearea unui «scut securitar» finanţat cu banii regiunii.

Peste tot în ţară, securitatea se impune aşadar ca o temă majoră cu toate că ea nu e de competenţă locală. Doar comunele pot creea poliţii municipale în timp ce statul are la dispoziţie poliţia naţională. Poliţii regionale nu există însă în Franţa.

Candidaţii la viitoarele alegeri regionale se lasă însă probabil influenţaţi de sondajele de opinie care arată că securitatea este principala preocupare a alegătorilor. Pentru aproape jumătate din alegători – 47% din persoanele interogate – securitatea este pusă cap de listă a priorităţilor, a mizelor acestui scrutin. Mult în spate se clasează dezvoltarea economică şi creearea de locuri de muncă ca să nu mai vorbim de acţiunile sociale – principala competenţă a departamentelor – care ajunge de abia în poziţia a 6-a…Cert şi nesurprinzător, securitatea este şi mai predominantă printre alegătorii cu simpatii de dreapta sau de extremă dreaptă. Dar şi partidele de stânga s-au lăsat atrase în această direcţie. Până şi patronul comuniştilor francezi şi-a făcut din securitate o axă principală a discursului său în vederea prezidenţialelor de anul viitor. In plus, Fabien Roussel a participat la manifestaţia de sprijin în favoarea poliţiştilor din 19 mai, după ce o poliţistă fusese ucisă la Rambouillet. Manifestaţie la care nu a surprins însă prezenţa unor aleşi de dreapta sau de extremă dreaptă. Xavier Bertrand, preşedinte-candidat conservator al regiunii Hauts-de-France dar şi candidat la prezidenţialele de anul viitor, a plusat cel mai mult. El propune scăderea majorităţii penale la 15 ani, vrea să multiplice cu 3 numărul de centre educative închise pentru minorii delincvenţi şi doreşte 20.000 de locuri suplimentare în închisori.

In fine, dacă privim cu atenţie cheltuielile în domeniul securităţii – din faţa colegilor, din trenuri care ar putea fi de domeniul regiunii – vedem că ele nu corespund deloc cu discursurile politice. Astfel, în regiunea Ile-de-France – cea a capitalei dar care nu include şi Parisul – prezidată de conservatoarea Valérie Pécresse, sunt prevăzute pentru 2021 cheltuieli de 34 de milioane de euro…dintr-un total de aproape 5 miliarde!

 
Securitatea, tema principală a alegerilor regionale din Franţa