Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum va arăta viitorul paşaport sanitar francez

pass_sanitaire.jpg

Pasaport sanitar, pasaport vaccinal, certificat verde...
Pasaport sanitar, pasaport vaccinal, certificat verde...
Image source: 
DADO RUVIC/REUTERS

Cédric O, secretarul de stat francez însărcinat cu tranziţia digitală, a schiţat într-un interviu acordat confraţilor de la ziarul Le Parisien conturul viitorului paşaport sanitar francez. Un document ce va fi accesibil peste două săptămâni.

Instrumentele digitale devin hotărâtoare pentru a regăsi o viaţă zisă «normală» iar paşaportul sanitar devine ceva tot mai concret. Aşa se poate rezuma interviul lui Cédric O din Le Parisien. Secretarul de stat francez însărcinat cu tranziţia digitală precizează datele care vor jalona acest drum.

Pe 29 mai, asigurările de sănătate din Franţa le vor pune la dispoziţie celor vaccinaţi un certificat sub formă de cod QR ce va putea fi descărcat de pe site-ul asigurărilor. Pe 9 iunie intră în vigoare paşaportul sanitar, obligatoriu pentru marile evenimente, mai exact cele cu peste o mie de participanţi – concerte, festivaluri, conferinţe, meciuri, vase de croazieră, şamd. Acest document va conţine fie certificatul de vaccinare, fie un test PCR sau rapid negativ, fie dovada că eşti imunizat, că ai avut Covid în ultimele 6 luni. Acest paşaport va putea fi utilizat sub formă digitală – prin aplicaţia TousAntiCovid – sau imprimat pe hârtie. Acelaşi document va fi folosit şi pentru intrarea în restaurante sau în sălile de sport, instituţii ce îşi vor redeschide porţile tot pe 9 iunie.

In schimb, în muzee, cinemauri, campinguri, hoteluri, biblioteci, grădini zoologice sau în monumente istorice – tip Tour Eiffel, Château de Versailles, etc. – paşaportul sanitar nu va fi obligatoriu. Oficialul francez mai precizează că în locurile în care paşaportul sanitar va fi obligatoriu, «personalul de acolo nu va fi obligat să-l aibă întrucât acest lucru ţine, juridic vorbind, de dreptul muncii». Codul QR furnizat de Franţa va putea fi citit de toţi vameşii europeni, mai precizează Cédric O. Reciproca – adică citirea codurilor QR din alte ţări de către vameşii francezi – va intra şi ea în vigoare.

 
Cum va arăta viitorul paşaport sanitar francez