Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Interviu foarte personal al preşedintelui Emmanuel Macron în paginile revistei franceze Zadig

macron_zadig.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron acordà un lung interviu revistei trimestriale Zadig.
Presedintele francez Emmanuel Macron acordà un lung interviu revistei trimestriale Zadig.
Image source: 
Xose Bouzas/Hans Lucas

«Franţa mea». Sub acest titlu, revista trimestrială franceză Zadig publică un lung interviu cu Emmanuel Macron. Cu un an înainte de prezidenţiale, actualul locatar de la Elysée revine asupra tinereţii sale, îşi prezintă viziunea despre Franţa post-Covid dar comentează şi criza vestelor galbene şi desfiinţarea ENA – Scoala naţională de administraţie.

«Franţa mea are trei poli: Amiens, oraşul copilăriei mele, munţii Pirinei şi Parisul». Inceputul interviului – de 20 de pagini ! - cu preşedintele Emmanuel Macron din paginile revistei Zadig are déjà un ton foarte personal.

Amintiri cu părinţii şi bunicii, poveşti despre experienţa sa de teatru – hobby pe care l-a practicat în şcoală - librăriile pe care le frecventa la Amiens dar şi «iubirea infinită» pe care o are pentru Marsilia – până acum se ştia doar că preşedintele este fan al clubului de fotbal Olympique de Marseille – nimic nu lipseşte din acest «tur» al Franţei în cărţi poştale pe care ni-l oferă locatarul de la palatul Elysée. Astfel, munţii Pirinei, unde şi-a petrecut vacanţele din tinereţe şi unde mai locuiesc mulţi prieteni ai lui Macron, sunt descrişi de preşedinte drept «un paradis verde». Alte zone ale ţării îi inspiră o «ruralitate fericită».

Ce i-a surprins însă probabil pe cititori dar şi pe comentatorii francezi este aprecierea «enormă» pe care şeful statului spune că o are despre departamentul Seine-Saint-Denis, cel mai tânăr al Franţei dar şi cel în care se întâlnesc multe probleme. «E totuşi departamentul în care există două aeroporturi, Stade de France şi cel mai mare număr de creaţii de start-up pe cap de locuitor din Franţa. Nu-i lipseşte decât marea ca să devină California» exclamă preşedintele în paginile lui Zadig.

Din actualitatea recentă, Emmanuel Macron revine asupra crizei vestelor galbene. Momentul de debut – incendiul unei prefecturi din provincie – l-a marcat cel mai mult. «Am redescoperit violenţa» spune el. Cauzele crizei ar fi dezindustrializarea ţării, închiderea serviciilor publice şi a firmelor. «Am crezut că putem face o ţară fără uzine» constată preşedintele. Unul din răspunsurile pe care acesta s-a gândit să-l aducă crizei vestelor galbene a fost decizia de a desfiinţa ENA – Scoala naţională de administraţie. O măsură simbolică dar necesară. «Boala Franţei nu sunt nici birocraţia, nici centralismul ci corporatismele. Cu alte cuvinte, interesele care protejează o anumită castă. La ENA sunt prea puţini copii de muncitori, de ţărani, din imigraţie sau din clasele populare. Trebuie deci făcută alfel selecţia, trebuie ca şcoala să deschidă unui public mai divers» conchide Emmanuel Macron comentariul său despre ENA.

Din interviul acordat confraţilor de la Zadig nu lipseşte nici actualitatea Covid. «Sunt foarte încrezător în capacităţile francezilor de a reporni la drum pentru a ieşi din criza sanitară». O criză pe care şeful statului o compară cu «marile epidemii din Evul mediu».

Cum remarcă mai mulţi comentatori, acest interviu optimist şi plin de speranţe al preşedintelui francez vine la momentul potrivit. Epidemia de coronavirus regresează, magazinele, terasele, muzeele şi sălile de spectacol şi-au redeschis porţile. Francezii îşi reiau o viaţă cât de cât normală, chiar dacă pericolul nu a trecut şi mai rămân multe restricţii în vigoare. Cu un an înaintea viitoarelor prezidenţiale, viziunea foarte personală şi optimistă a lui Emmanuel Macron despre Franţa poate deveni un atuu în viitoarea cursă electorală.

 
Campanie de denigrare a vaccinului Pfizer, propusă unor influenceri din Franţa şi orchestrată de o misterioasă agenţie