Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sanofi lansează faza a 3-a testelor pentru vaccinul anti-Covid

O tânàrà e vaccinatà la Bordeaux, 26 mai 2021.

Grupul farmaceutic francez Sanofi a anunţat, într-un comunicat, că lansează faza a treia a testelor pentru proiectul său de vaccin anti-Covid. Studiul, destinat să valideze eficacitatea serului, se va realiza pe un grup de 35.000 de persoane. Dacă rezultate sunt concludente, vaccinul, realizat în colaborare cu laboratorul britanic GlaxoSmithKline (GSK), va ajunge pe piaţă la sfârşitul anului.

Un an după sosirea pe piaţă a concurenţilor săi Pfizer-BioNTech, Moderna, Sinovac şi Sputnik, Sanofi ar putea propune şi el, la sfârşitul lui 2021, un vaccin anti-Covid. Asta în cazul în care rezultatele fazei a treia şi ultime a testelor pe vaccinul-candidat, lansată acum, sunt satisfăcătoare. Studiul internaţional pentru această etapă cuprinde un grup de 35.000 de voluntari din mai multe ţări, inclusiv din SUA.

Reamintim că Sanofi anunţase acum zece zile rezultate foarte promiţăroare în urma fazei a 2-a testelor, cea în care au fost injectate doar câteva sute de persoane. Rezultatele au arătat că vaccinul-candidat provoacă producţia de anticorpi la majoritatea celor injectaţi. Eficacitatea reală a serului se va dovedi – sau nu – de abia în urma fazei 3 de teste.

Dacă rezultatele sunt favorabile, Sanofi mizează pe o undă verde de la principalele autorităţi sanitare în trimestrul 4 al acestui an. Astfel, serul francez ar putea ajunge pe piaţă până la sfârşitul anului, adică un an după vaccinurile concurenţei. Producţia este déjà pe picior de război iar adjuvantul va fi furnizat de britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK), laboratorul partener al lui Sanofi.

Sosirea tardivă pe piaţă a unui eventual vaccin francez se datorează unor erori de calibrare realizate de Sanofi la primul vaccin-candidat. Lansat încă de la început în cursa pentru un vaccin anti-Covid, laboratorul francez nu băgase destul antigen în produsul care avea să fie abandonat la sfârşitul lui 2020. Eroarea a fost acum corectată.

Rămâne de văzut ce rezultate va da faza 3 a tetelor. Se va testa, în particular, dacă noul ser este eficient şi contra variantei sud-africane şi dacă va fi nevoie de mai multe injecţii sau doar de una singură.

In fine, eventualul viitor vaccin Sanofi e bazat pe tehnologia proteinei recombinate, o tehnologie diferită faţă de serurile anti-Covid déjà în circulaţie. Pentru a da un răspuns imunitar, nu se injectează un virus atenuat sau dezactivat ca la vaccinurile tradiţionale şi nici nu se face ceva pe bază de ARN mesager. Nu, Sanofi doar injectează o bucată din virus, proteina zisă „de anvelopă” sau proteina E. Această tehnologie este déjà folosită contra hepatitei B şi a tusei convulsive – sau măgăreşti cum i se mai spune.

Pe de altă parte, Sanofi dezvoltă şi un alt vaccin anti-Covid, pe bază de ARN mesager – precum cele de la Pfizer-BioNTech şi Moderna – dar testele nu sunt decât într-o fază incipientă.

Anunţul promiţător al laboratorului farmaceutic francez survine într-un context special. Pe de o parte, vaccinarea în Franţa a trecut la o nouă etapă, la o viteză şi mai mare. De acum încolo, toţi adulţii de peste 18 ani – adică majorii – se pot înscrie pe liste pentru a fi vaccinaţi începând cu data de 31 mai. „Asta nu însemană că toate cererile vor putea fi acceptate” avertiează totuşi autorităţile sanitare. In particular, din cauza dozelor limitate de Pfizer-BioNTech şi Moderna de care dispun.

La ora actuală, 24 de milioane de francezi au primit prima injecţie – adică 36% din populaţia totală şi 46% din cea majoră – din care 10 milioane au primit ambele doze – adică 15% din total şi 19% din populaţia majoră.

In contextul în care varianta indiană a coronavirusului începe să se răspândească în anumite state – motiv pentru care Franţa a impus, de lunea viitoare, tuturor britanicilor care vin în Hexagon o carantină obligatorie – vaccinarea în masă şi rapidă a populaţiilor devine o prioritate majoră şi nu doar pentru autorităţile de la Paris.

 
Sanofi lansează faza a 3-a testelor pentru vaccinul anti-Covid