Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anchetă Le Monde: Prezenţa Rusiei în Republica Centrafricană îngrijorează Franţa

rca.jpeg

Rusi în garda presedintelui RCA, Faustin Archange Touadera, la Berengo, august 2018.
Rusi în garda presedintelui RCA, Faustin Archange Touadera, la Berengo, august 2018.
Image source: 
AFP/FLORENT VERGNES

Franţa şi ONU sunt ţinta unor campanii de denigrare în Republica Centrafricană (RCA). Situaţia îngrijorează Parisul întrucât, în paralel, prezenţa rusă în această ţară este tot mai pregnantă. Ziarul Le Monde publică o lungă anchetă pe tema acestei influenţe ruse.

Ancheta Le Monde începe cu descrierea unei proiecţii de film la Bangui. Pelicula coprodusă de Rusia şi intitulată „Turist” este proiectată pe stadionul capitalei centrafricane. O premieră. Filmul este de acţiune şi propagandă. Militari ruşi şi soldaţi centrafricani combat o hoardă de rebeli sângeroşi, sprijiniţi de un perfid consilier francez, ne spune ziarul francez care precizează că pelicula este „dedicată eroilor apărători centrafricani şi ruşi care au eliberat RCA”. Noul partener – Rusia – a devenit frate de armă.

Filmat între decembrie 2020 şi martie 2021, în vremea când czapitala Bangui chiar era ameninţată de rebeli, „Turist” se inspiră din realitate şi a beneficiat de sprijinul contingentelor ruseşti de la faţa locului. Genericul peliculei nu menţionează societatea Wagner sau pe presupusul ei patron, oligarhul Evgheni Prigojin – un apropiat al lui Vladimir Putin. Oficial, în RCA, ca şi în restul lumii, această societate de mercenari prezentă şi în Siria sau Libia, nu există. Cu toate acestea, ea este este unul din stâlpii intervenţiei ruse.

Oficial, în Republica Centrafricană Moscova recunoaşte că are 535 de „instructori”. Guvernul de la Bangui mai dispune de 600 de oameni de la ONU pentru a „sprijini procesul de reforme a sectorului securităţii”. Problema este că pe teren sunt prezenţi numeroşi paramilitari, continuă Le Monde. Până şi experţi ONU citaţi de ziar se arată „tulburaţi de acţiunile unor societăţi diverse, printre care un grup bazat în Rusia şi cunoscut sub numele de Wagner. Militari privaţi, împreună cu forţele armate centrafricane, s-au dedat la grave încălcări ale drepturilor omului” mai notează experţii.

Execuţii sumare, torturi sau dispariţii forţate sunt puse pe seama acestui grup de 1000-2000 de mercenari, prezenţi în prima linie în lupte sau însărcinaţi cu securitatea principalilor lideri, printre care a preşedintelui Toudera. In paralel, misiunea ONU din ţară s-a distanţat de acest sulfuros partener.

Pe reţelele de socializare, campaniile de denigrare orchestrate de apropiaţi ai autorităţilor centrafricane şi a partenerilor lor ruşi, sunt îndreptate contra Franţei. Situaţie care îngrijorează Parisul din cauza impactului pe care aceste campanii l-ar putea avea asupra tineretului Africii francofone. Totuşi, ambiţiile Moscovei sunt încă neclare chiar dacă unii evocă dorinţa Rusiei de a crea o zonă de influenţă ce ar merge din Sudan, în est, până în Angola, aflată în vestul continentului african. Citând un diplomat, Le Monde notează că „s-a trecut de la un stat falit la un stat Wagner”. Agenţi ruşi au început să apară la posturile vamale ale ţării.

In acest context, Parisul ezită între două tendinţe, conchide ziarul francez. Fie să întoarcă spatele unei ţări în care Franţa estimează că nu are niciun interes strategic. Sau, dimpotrivă, să se implice în dosar de teama unui efect domino în alte state unde investiţiile franceze sunt mai evidente.

 
Anchetă Le Monde: Prezenţa Rusiei în Republica Centrafricană îngrijorează Franţa