Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zece ani după afacerea DSK, Anne Sinclair rupe tăcerea

anne.jpg

Anne Sinclair, 23 ianuarie 2012, la sediul ziarului Le Monde din Paris.
Anne Sinclair, 23 ianuarie 2012, la sediul ziarului Le Monde din Paris.
Image source: 
Patrick Kovarik, AFP

Zece ani după afacerea DSK, Anne Sinclair, fosta soţie a lui Dominqiue Strauss-Kahn, rupe tăcerea. In paralel cu publicarea unei cărţi de memorii („Passé composé” – editura Grasset), celebra jurnalistă a acordat un lung interviu revistei Elle. Parcursul ei profesional, copilăria, iubirile ei şi, bineînţeles, seismul trăit cu fostul ei soţ, ex-director al FMI şi potenţial candidat cu şanse mari la preşedinţia Franţei – nimic nu lipseşte din acest interviu pasionant.

In faţa jurnalistei de la Elle, Anne Sinclair a acceptat pentru prima dată să-şi expună ceea ce a resimţit în afacerea DSK, acum exact zece ani, în mai 2011. Un scandal pe fondul unor acuzaţii de tentativă de viol contra unei cameriste de la hotelul Sofitel din New-York care avea să ducă la arestarea şi încarcerarea lui Dominique Strauss-Kahn. Fostul soţi al lui Anne Sinclair era pe atunci director-general la Fondul monetar internaţional şi potenţial candidat la prezidenţialele din Franţa din 2012, scrutin pe care l-ar fi putut câştiga, spuneau pe atunci sondajele de opinie.

Scandalul – şi deci numele sau fotografia lui Anne Sinclair – a apărut pe prima pagină a 150.000 de publicaţii din lumea întreagă, spune azi jurnalista. Criticată pentru faptul că şi-a sprijinit soţul, Anne Sinclair va divorţa de DSK un an mai târziu, în 2012. „Nu poţi lăsa să cadă un om care e déjà la pământ” se justifică ea.

„Nu ştiu dacă eram sub controlul lui dar în orice caz îi eram supusă şi aceptam totul spune azi fosta vedetă a jurnalismului francez. Ea insistă însă în a preciza că „contrar a tot ceea ce s-a spus, nu aveam deloc chef să mă instalez la Palatul Elysée şi nici măcar el, DSK, nu prea avea chef. Era doar o înlănţuire de circumstanţe”.

„In al doilea rând, vreau să vă spun că nu ştiam nimic despre comportamentele soţului meu. Stiu că e greu de crezut dar în aceea vreme, Dominique Strauss-Kahn avea o putere de convingere foarte mare. Doar afacerea hotelului Carlton din Lille mi-a deschis ochii” spune Anne Sinclair în interviul din Elle.

Reamintim că afacerea de la Sofitel s-a soldat până la urma printr-o tranzacţie financiară confidenţială dar ea l-a costat cariera politică pe DSK. Puţin mai târziu, ex-patronul FMI va fi pus în cauză şi judecat într-un alt scandal sexual cunoscut sub numele de „hotelul Carlton din Lille”.

 
Zece ani după afacerea DSK, Anne Sinclair rupe tăcerea