Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Întîlnire Lukaşenko – Putin la Soci: o întărire a unei alianţe anti-occidentale?

capture_decran_2021-05-27_a_18.28.20.png

Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko în cursul unei întîlniri la Minsk în 2014.
Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko în cursul unei întîlniri la Minsk în 2014.
Sursa imaginii: 
AFP Photos/Maxim Malinovsky

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, devenit un paria pe plan internaţional, efectuează vineri 28 mai o vizită la Soci pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin. Unii comentatori francezi consideră că Lukaşenko a devenit un „partener” jenant pentru liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin nu a avut niciodată o prea mai consideraţie pentru Lukaşenko, dar nici nu îl abandonează în prezent în urma afacerii avionului deturnat şi a arestării opozantului Roman Protasevici. În actualul context, se arată în cotidianul Le Monde, Putin va încerca să obţină maximum de avantaje de pe urma faptului că Lukaşenko s-a autoexclus prin acţiunile sale, pe plan internaţional, din categora persoanelor frecventabile. Pînă acum Lukaşenko a fost un aliat dificil al Rusiei. Acum va deveni un vasal total, pentru a putea rămîne la putere.

După anexarea Crimeii de către Putin, sancţiunile decretate de occidentali împotriva Rusiei nu l-au fragilizat pe preşedintele rus. Iar în materie de economie, Putin consideră chiar că aceste sancţiuni au fost benefice pentru că i-a obligat pe ruşi să găsească alte pieţe de desfacere pentru propriile lor produse şi să devină mai inventivi.

Un argument similar este avansat de Moscova şi acum, după ce avioanele belaruse nu mai au autorizaţia de a survola spaţiul aerian european. Rusia se bucură că va prelua aceste zboruri pentru propriul eu profit.  

Rusia era deja într-o logică de confruntare cu Occidentul destul de acută. Strîngerea alianţei cu Aleksandr Lukaşenko este de natură să alimenteze şi mai multă agresivitate din partea lui Putin. Vom vedea dacă el va opta pentru această strategie, într-un moment cînd urmează să aibă prima întîlnire faţă în faţă cu omologul său american, Joe Biden, pe 16 iunie la Geneva.

Revista Le Point arată că în prezent 290 de prizonieri politici se află după gratii în Republica Belarus iar dintre persoanele arestate în urma manifestaţiilor în jur de o mie nu sunt încă eliberate. Eurodeputatul lituanian Petras Austrevicius, într-un interviu acordat revistei Le Point, afirmă că Aleksandr Lukaşenko a depăşit orice limite în încercarea de a-i reduce la tăcere pe opozanţi, iar ceea ce face el este chiar mai şocant decît în anii cei mai glaciari ai războiului rece.

Va fi însă capabilă Uniunea Europeană să răspundă cu fermitate şi într-un spirit de unitate? Eurodeputatul lituanian aminteşte că grupul german Siemens are un proiect de investiţii de o sută de milioane de euro în Republica Belarus pentru a instala turbine de gaz. Iar atunci cînd intervin afacerile, scade şi fermitatea democraţiilor faţă de dictatori.