Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: 5000 de persoane la un concert-test

5.000_de_spectatori_au_participat_la_concertul-test_ce_a_avut_loc_la_palau_sant_jordi_din_barcelona_pe_27_martie_2021.

5.000 de spectatori au participat la concertul-test ce a avut loc la Palau Sant Jordi din Barcelona, pe 27 martie 2021.
5.000 de spectatori au participat la concertul-test ce a avut loc la Palau Sant Jordi din Barcelona, pe 27 martie 2021.
Image source: 
REUTERS

Autorităţile sanitare din Franţa vor să stabilească cel mai eficient protocol pentru a fi reluate concertele şi festivalurile de muzică. Iar pentru a găsi cea mai bună formulă, sâmbătă, într-o sală de spectacole, aşadar într-un spaţiu închis, va avea loc un concert-test – un experiment ştiinţific de fapt. Pe scenă se va afla trupa de rock Indochine iar în sala vor fi 5.000 de spectatori ce au fost iniţial testaţi negativ la Covid-19. Pe 27 martie, un concert-test, primul de o astfel de amploare în Europa avea loc la Barcelona iar 5.000 de spectatori asistau la el.

"Ambition Live Again" – de la această ambiţie s-a născut ideea acestui concert – ca scenele din Franţa să fie redate muzicienilor iar spectatorii să poată asista la aceste evenimente.  Iar pentru acest prim concert, pe scenă se va afla grupul francez rock Indochine.

El a fost pus la punct de sindicatul profesioniştilor de spectacole şi de autorităţile sanitare cu scopul de a verifica ce eventuale riscuri există dacă sunt aduşi  într-un spaţiu închis 5.000 de spectatori, ce poartă masca sanitară dar care nu respectă distanţa fizică.  

În Franţa este primul concert-test de la izbucnirea epidemiei de Covid-19.

Timp de trei zile, în aceeaşi sală de concerte din Paris - Accor Arena au fost testate aproximativ 20.000 de persoane. Punctul lor comun: cu toţii sunt fani ai grupului Indochine.

Au fost găsite astfel 7.500 de persoane, negative la Covid-19, cu vârste între 18 şi 45 de ani.  5.000 vor putea asista la concert în sală, iar restul de 2.500 îl vor putea urmări în direct de acasă, din canapeaua lor.

Am stat de vorbă cu mai multe persoane ce au decis să participe la acest experiment. De la utilitatea gestului, la dragostea pentru trupă ori dorul de a asista la un concert într-o sală – motivele pentru a participa la experiment sunt numeroase.

La o săptămână după concert toţi  participanţii vor trebui să se testeze din nou. Ei vor trebui să trimită un test salivar pentru a putea compara, în cele două categorii de participanţi, numărul de cazuri pozitive, susţine Constance Delaugerre - specialistă în virologie: "Condiţiile pentru a participa la concert sunt foarte clare – un test negativ înainte de eveniment, portul măştii sanitare, asigurarea unei  ventilaţii optime în Accor Arena unde barul şi restaurantul nu vor fi deschise. Vor fi între 2 şi 3 persoane într-un metru pătrat, condiţii normale pentru un concert real. Apoi vom putea compara numărul de persoane pozitive din rândul celor care au participat efectiv la concert şi dintre cei care l-au urmărit de acasă".

Rezultatele acestui experiment ieşit din comun pentru Franţa sunt foarte aşteptate în special de profesioniştii din lumea spectacolului. Malika Séguineau reprezintă sindicatul producătorilor de festivaluri. Pentru ea, obiectivul concertului-test este obţinerea unuei confirmări care să arate că atunci când este respectat un protocol sanitar numărul noilor contaminări este unul minim.

Dacă acest concert va fi un succes, autorităţile vor putea decide redeschiderea marilor scene pentru organizarea de concerte.

Primele rezultate vor fi făcute publice la finele lui iunie.