Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Naomi Osaka, numărul 2 mondial WTA, ameninţată cu excluderea de la Roland-Garros din cauza nerespectării obligaţiilor mediatice

osaka.jpg

Jucàtoarea japonezà Naomi Osaka, nr. 2 mondial, la Roland-Garros, duminicà 30 mai 2021, în meciul cu românca Patricia Maria Tig.
Jucàtoarea japonezà Naomi Osaka, nr. 2 mondial, la Roland-Garros, duminicà 30 mai 2021, în meciul cu românca Patricia Maria Tig.
Image source: 
AP/Christophe Ena

Naomi Osaka, numărul 2 mondial şi învingătoarea româncei Patricia Maria Ţig în primul tur al Internaţionalelor de tenis ale Franţei, face valuri la Paris. Jucătoarea din Japonia a decis să boicoteze la Roland-Garros tradiţionalele conferinţe de presă de după meci. Osaka ia într-o primă etapă o amendă piperată şi apoi riscă excluderea de la turneul de Mare Slam.

Ca să-şi «păstreze sănătatea mintală», Naomi Osaka a decis să nu le mai răspundă jurnaliştilor. «De multe ori ni se pun întrebări care ne-au fost déjà puse de multe ori în trecut sau întrebări care ne pun pe gânduri. Nu vreau să mă confrunt cu persoane care nu au încredere în mine» se justifică jucătoarea japoneză. Ea precizează în treacăt că nu are nimic cu Roland-Garros dar că nu mai vrea să vină la conferinţele de presă. Boicot pe care l-a aplicat chiar de duminică, după meciul din primul tur pe care l-a câştigat pe Centralul de la Paris în faţa româncei Patricia Maria Ţig.

Organizatorii turneului pe zgură de la Paris împreună cu celelalte trei turnee de Mare Slam din lume – US Open, Open-ul Australiei şi Wimbledon – au reacţionat deîndată publicând un comunicat comun. Intr-o primă etapă, Osaka este amendată cu 15.000 de dolari – o nimica toată dacă precizăm că jucătoarea nr. 2 mondial a câştigat în ultimul an aproape 60 de milioane de dolari, în mare parte din contracte de sponsoring.

In comunicatul lor comun, cele 4 turnee de mare Slam pun însă presiune şi mai mare pe jucătoarea de tenis. «In ipoteza în care Naomi Osaka continuă să nu-şi respecte obligaţiile mediatice, ea se expune altor sancţiuni. Infracţiuni cu repetiţie s-ar putea solda cu sancţiuni mai severe, inclusiv excluderea de la viitoarele turnee de Mare Slam». O ameninţare căreia japoneza nu i-a răspuns încă.

Atitudinea numărului 2 mondial trece greu printre jucători şi jucătoare. «Când intrăm în tenisul profesionist, ştim ce semnăm. Conferinţele de presă fac parte din job» spune Ashleigh Barty, lidera clasamentului feminin mondial. O părere împărtăşită şi de Rafael Nadal, de 13 ori învingător pe zgura de la Roland-Garros – unde a câştigat 100 din cele 102 meciuri jucate şi unde a participat la cel puţin la fel de multe întâlniri cu presa. «Respect decizia lui Osaka dar fără presă, fără oameni care se deplasează ca să scrie despre noi, nu am fi atleţii care suntem azi. Mediile sunt o parte importantă a sportului nostru» spune Rafa.

 
Naomi Osaka, numărul 2 mondial WTA, ameninţată cu excluderea de la Roland-Garros din cauza nerespectării obligaţiilor mediatice