Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Concert-test cu 5.000 de spectatori la Paris

indochine_foule_couv.jpg

Spectatori cu mascà la concertul-test dat de grupul Indochine, 29 mai 2021.
Spectatori cu mascà la concertul-test dat de grupul Indochine, 29 mai 2021.
Sursa imaginii: 
Edmond Sadaka / RFI

Circa 5.000 de spectatori au asistat sâmbătă seara la Paris, la un «concert-test». Evenimentul, un concert al grupului de rock Indochine, a avut loc în sala AccorHotels Arena – fostă Bercy. «Testul» a da şi naştere unui studiu ştiinţific ale cărui rezultate vor fi publicate cât de repede.

Un concert de plăcere şi pentru ştiinţă. Aşa se poate rezuma spiritul în care s-a derulat concertul-test de sâmbătă seara.

5.000 de fani ai grupului francez de rock Indochine au putut cânta, striga, aplauda şi dansa aproape ca pe vremuri, la un spectacol live, primul de luni de zile. In deschiderea concertului, muzicienii le-au cerut celor prezenţi «să facă zgomot şi să urle» în semn de omagiu pentru tot personalul medico-sanitar dar şi «în memoria tuturor morţilor de Covid».

Nu oricine a putut să vină însă la acest concert, un moment muzical destinat nu doar să le facă plăcere fanilor dar şi să evalueze riscul de contagiune. Vârsta maximă a spectatorilor a fost de 45 de ani, cea minimă de 18 ani. Niciunul dintre cei prezenţi nu prezenta comorbidităţi. Nu era impusă nicio distanţare fizică dar toată lumea din sală purta masca pe faţă. Ca să se garanteze purtatul măştii, zeci de camere de filmat erau instalate în sală. In plus, ca să se respecte interdicţia de circulaţia nocturnă începând cu ora 9 seara, concertul a fost programat la 5 după-amiaza.

Toţi spectatorii au fost testaţi negativ de două ori la Covid înaintea concertului. O primă dată, cu câteva zile înainte, toţi au făcut test PCR. La intrarea în sală li s-a făcut şi un test rapid. Peste o săptămână, toţi vor trebui să facă din nou un PCR. Scopul studiului este de a demonstra că dacă toată lumea este testată negativ în amonte, spectatorii nu riscă să se contamineze mai mult în sală decât într-un alt context oarecare. Cu condiţia, bineînţeles, de a respecta anumite restricţii sanitare. Experienţe similare realizate în Spania, Olanda, Germania şi Marea Britanie nu au scos în evidenţă un risc mai ridicat de contaminare la un astfel de concert.

Oameni stau la coadà ca sà poatà intra la concertul-test dat de grupul Indochine în sala AccorHotels Arena din Paris, 29 mai 2021.
Oameni stau la coadà ca sà poatà intra la concertul-test dat de grupul Indochine în sala AccorHotels Arena din Paris, 29 mai 2021.
Sursa imaginii: 
Edmond Sadaka/RFI

Experienţa de la sala AccorHotels Arena – fosta sală Paris-Bercy – a fost o premieră în Franţa. De mai multe ori amânat, concertul a fost în fine organizat pe fondul unei ameliorări nete a situaţiei sanitare. Miza era uriaşă pentru lumea spectacolului, extrem de afectată de criza provocată de epidemia de coronavirus.

Pentru moment, pentru la vară, în Franţa au fost autorizate să se deruleze doar festivaluri în format aşezat şi nu limită de spectatori. Pentru cele la care spectatori stau în picioare, s-a dat unda verde cu condiţia ca fiecare participant să beneficieze de 4m2, motiv pentru care multe festivaluri au hotărat să-şi anuleze ediţia 2021.

Reamintim celor care nu ştiu că grupul Indochine, un veteran al rockului francez, a fost creat acum exact 40 de ani. De-a lungul carierei lor, muzicienii au umplut stadioane întregi şi au cântat pe scenele celor mai mari festivaluri din Franţa dar şi din alte ţări europene.

 
Concert-test cu 5.000 de spectatori la Paris