Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Artişti din Timişoara, expuşi la galeria Amarica din Paris (AUDIO & FOTO)

20210528_203234.jpg

Trei artisti timisoreni au fost expusi la Galeria Amarica din Paris.
Trei artisti timisoreni au fost expusi la Galeria Amarica din Paris.
Image source: 
Vasile Damian

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de când s-a redeschis Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, la Paris a avut loc o expoziţie de pictură la care au expus trei foşti studenţi ai facultăţii. Finisajul expoziţiei – închiderea ei – a avut loc vineri seara, ocazie cu care mai mulţi reprezentanţi de la UVT au venit la Paris alături de unul dintre artiştii expuşi.

Cristian Sida, Robert Köteles şi Laurian Popa sunt cei trei artişti care au fost expuşi în galeria lui Paul Amarica din Paris cu ocazia acestui eveniment artistic prilejuit de aniversarea a 30 de ani de când s-a redeschis Facultatea de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Lume multă la finisajul expoziţiei în ciuda restricţiilor încă în vigoare în Franţa din cauza epidemiei de Covid. Artişti, prieteni, doi ambasadori – Simona Miculescu, reprezentanta României pe lângă Unesco şi Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa – micuţa dar dinamica Galerie Amarica şi-a demonstrat încă o dată atractivitatea şi eficacitatea.

Printre cei veniţi din Timişoara, am stat de vorbă, pentru început, cu profesorul universitar Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT. „Acest proiect este unul „de suflet” al UVT la aniversarea a 30 de ani de la reluarea studiilor la facultatea de Arte şi Design. Am venit cu o expoziţie la Paris dar nu este vorba de un proiect unicat întrucât UVT prin artişti, absolvenţi, alumni, cadre didactice şamd. a mai avut astfel de evenimente la ambasada României din Berlin, în Chile, dar astăzi a fost momentul Parisului în această galerie frumoasă a lui Paul Amarica. O galerie cu un spaţiu nu foarte mare dar eu cred că  esenţele puternice, bune, valoroase, se ţin în spaţii mici.

Am fost foarte plăcut surprins că multă lume ştia de această galerie. Mi-au făcut plăcere şi prezenţele ambasadorilor Luca Niculescu şi Simona Miculescu. Nu am fi putut însă organiza expoziţia fără ajutorul lui Paul Amarica şi al prietenului şi pianistului Matei Rogoz din Franţa care este şi el conferenţiar la UVT”.

Camil Mihăescu este artist, decanul Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara şi unul dintre iniţiatorii acestei expoziţii de pictură UVT-Arte30. L-am rugat să-i prezinte pe cei trei artişti care au fost expuşi la Paris. „Un coleg din facultate, conferenţiar, Cristian Sida şi doi absolvenţi ca să dăm forţă şi comunităţii de alumni, Robert Köteles şi Laurian Popa. Au fost mai multe nominalizări din care, până la urmă, gândind expoziţia la cheie pentru acest spaţiu, am rămas la aceşti trei artişti care se completează atât prin similaritate cât şi prin diferenţe unul faţă de altul.

Prezenţa noastră aici nu este chiar un început: am mai avut, în trecut, expoziţii în străinătate, dar ne dorim ca această componentă de internaţionalizare să fie din ce în ce mai pregnantă. Nu mai putem trăi doar în „satul” nostru adică doar în oraşul sau regiunea în care ne-am născut. Trăim într-o lume din ce în ce mai conectată internaţional. Am reuşit să aducem lucrările aici graţie flexibilităţii şi regândirii constante a părţii de organizare a expoziţiei. Paul Amarica a răspuns pozitiv de fiecare dată”.

Cristian Sida, conferenţiar la UVT, a fost unul dintre cei trei artişti care au expus la galeria Amarica din Paris. „Pentru mine, revenirea în Franţa înseamnă acasă. Eu vin de 30 de ani aici, am o casă de creaţie în Franţa, sunt un francofon convins, iubesc Franţa şi o ocazie de a expune la Paris este ceva fenomenal mai ales cu prieteni foarte buni şi artişti care îmi sunt dragi mie.

Am ales nişte artişti pe care îi consider foarte buni, absolvenţi de Timişoara dar din două şcoli de pictură diferite - Constantin Flondor şi Romul Nuţiu - cu ideologii şi abordări picturale diferite dar totodată reprezentativi pentru şcoala timişoreană. Probabil că, ca orice alegere, şi aceasta a fost subiectivăşi dă naştere la gelozii însă noi am vrut să ne prezentăm cu cei mai buni – mă scuzaţi pentru lipsa de modestie pentru că şi eu fac parte din grupul de trei. Eu am venit o primă dată aici în septembrie, am vorbit cu Paul Amarica, am stabilit ce şi cum, am făcut fotografii şi api am făcut lucrări de format mai mic, galeria fiind de dimensiuni mai reduse, precum majoritatea galeriilor din Paris.

Nu am avut o temă propriu-zisă. A fost mai degrabă o energie comună şi o bucurie. Ne bucurăm că am reuşit să venim chiar şi aşa, la final ca să facem finisajul – dar eu aş spune mai degrabă vernisaj că nu vreau să se termine prea repede.

Franţa înseamnă în primul rând, pentru mine cel puţin, lecturile din copilărie. Cărţile lui Henri Perruchot despre Cézanne, Van Gogh, etc. Practic atunci îţi creezi o lume a ta în care poţi evada – mai ales pe vremea comunismului. Apoi, e o dorinţă a oricărui tânăr să expună la Paris chiar dacă acum Franţa are o abordare a artei prea conceptuală şi prea exclusivistă. Cred că aşa, toată lumea are de pierdut dar eu sper să se revină la pictură. In orice caz, noi vrem să demonstrăm căse mai poate picta şi în Franţa”.


Artistul si conferentiarul la UVT Cristian Sida, în fata a douà tablouri expuse la galeria Amarica din Paris.
Artistul si conferentiarul la UVT Cristian Sida, în fata a douà tablouri expuse la galeria Amarica din Paris.
Image source: 
Vasile Damian

 
Artişti din Timişoara, expuşi la galeria Amarica din Paris