Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit franco-german – ultimul înainte de plecarea de la putere a doamnei Merkel

capture_decran_2021-05-31_a_19.51.17.png

Image source: 
AP - John MacDougall

Luni 31 mai au avut loc prin videoconferinţă un summit şi un consiliu franco-german, ultimele înainte de plecarea de la putere a cancelarei Angela Merkel. Au participat, la nivel ministerial, 14 membri ai guvernului francez şi 14 membri ai guvernului german. Cancelara germană Angela Merkel urmează să spună adio vieţii politice după alegerile legislative din septembrie.

Pe ordinea de zi a discuţiilor au figurat numeroase puncte, precum şi un bilanţ al măsurilor luate în comun de Franţa şi Germania în context de pandemie. Cel mai mare succes este fără îndoială faptul că sub impuls franco-german cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au ratificat planul de relansare economică. Presa franceză reaminteşte că acest plan însemnînd deblocarea a 750 de miliarde de euro a fost lansat în comun de Franţa şi Germania în urmă cu un an, ca răspuns la criza provocată de Covid.

Parisul şi Berlinul încearcă să-şi armonizeze poziţiile şi în perspectiva unor importante reuniuni internaţionale în luna iunie: o reuniune G7 găzduită de Anglia, un summit al Alianţei Atlantice urmat de o unul cu preşedintele american Joe Biden care va veni în Europa pe 15 iunie, precum şi un consiliu european pe 24 şi 25 iunie cînd se vor lua decizii în privinţa relaţiilor strategice cu Turcia şi cu Rusia.

Evident, între timp au apărut pe agendă şi problema Aleksandr Lukaşenko precum şi chestiunea jihadismului în Africa sub-sahariană. Statul Mali, unde Franţa dispune de trupe, a intrat într-o perioadă de mare fragilitate, două lovituri de stat succesive s-au produs în ultimul timp şi există semne că militarii vor să pactizeze cu jihadiştii, ceea ce riscă să compromită tot dispozitivul anti-terorist instalat de Franţa în regiune, plus alianţele regionale în lupta anti-jihadistă. Franţa şi Germania au multe puncte de convergenţă dar şi unele divergenţe în privinţa cîtorva dosare. Emmanuel Macron nu este mulţumit, de exemplu, de modul în care vecinii Franţei gestionează criza migratorie şi a declarat de altfel acest lucru într-un interviu. Fără să o critice direct pe doamna Merkel, şeful statului francez a subliniat că în 2015, cînd Germania a primit în jur de un milion de migranţi, mulţi dintre ei, întrucît nu îndeplineau condiţiile necesare pentru a primit statul de refugiat pe sol german, au venit în Franţa…

Acest summit franco-german este într-un fel unul de adio dat fiind că doamna Merkel se retrage de pe scena politică după ce a dominat-o timp de 15 ani atît în ţara ei cît şi în Europa. Cert este faptul că ea va fi înlocuită de o personalitate eurofilă, ceea ce este o veste bună pentru Paris. Toţi cei trei candidaţi germani la succesiunea doamnei Merkel au un profil care convine Parisului. Mai îngrijorat este însă Berlinul pentru că anul viitor în mai vor avea loc alegeri prezidenţiale în Franţa iar sondajele nu exclud victoria unui candidat eurosceptic, este vorba de Marine Le Pen…

Deseori despre Franţa şi Germania se spune că reprezintă „motorul” construcţiei europene sau că îndeplinesc, împreună, funcţia de „locomotivă” a Uniunii Europene. Foarte uzuală este şi expresia „cuplu franco-german”, iar din acest punct de vedere doamna Angela Merkel s-a aflat în „cuplu” politic cu patru preşedinţi francezi: Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, François Hollande şi Emmanuel Macron.

Legat de această idee, de „cuplu”, analistul Jacques Juillard are următoarea analiză inspirată: „Cuplul franco-german este asemănător majorităţii cuplurilor moderne: el este liberal, tolerant, îşi trece cu vederea unele infidelităţi, face din ce în ce mai puţini copii şi nu mai trăieşte sub acelaşi acoperiş. Principalul  duşman al acestui cuplu este timpul, principalul său atuu este că nu s-a putut inventa nimic altceva pentru a-l înlocui.”

Să reţienm în acest context că preşedintele francez Emmanuel Macron, de începutul mandatului său, a făcut mari eforturi pentru a redinamiza acest „cuplu”, ceea ce s-a concretizat în ianuarie 2019 prin semnarea, la Aachen, localitate încărcată de simboluri istorice europene, a unui nou şi important tratat bilateral franco-german.