Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


47 de militanţi pro-democraţie judecaţi la Hong Kong

capture_decran_2021-05-31_a_20.43.58.png

Hong Kong, pe banca acuzaţilor: avocaţi, deputaţi, universitari şi tineri militanţi.
Hong Kong, pe banca acuzaţilor: avocaţi, deputaţi, universitari şi tineri militanţi.
Sursa imaginii: 
AP - Kin Cheung

La Hong Kong, 47 de militanţi pro-democraţie sunt judecaţi sub învinuirea că ar fi organizat primare neoficiale în contextul alegerilor legislative de anul trecut. În virturea noii legi a securităţii impusă de China aceşti militanţi riscă pedepse grele.

Practic toate personalităţile politice încarnînd opoziţia la Hong Kong sunt acum după gratii, ele fiind acuzate de subversiune, delict figurînd în legea de securitate naţională.

Cei 47 au fost arestaţi într-o primă fază în ianuarie anul acesta, în condiţii care au şocat atunci opinia publică, poliţia a acţionat, arată agenţiile de presă, ca şi cum respectivii militanţi pro-democraţie ar fi fost nişte gangsteri. Aceşti oameni cunoscuţi şi respectaţi la Hong Kong au fost apoi eliberaţi după 48 de ore şi arestaţi din nou în luna februarie.

Delictul de complot cu scop de subversiune creat de autorităţile de la Beijing în regiunea Hong Kong poate fi pasibil cu închisoarea pe viaţă. Presa franceză evocă un proces politic de masă. Din punctul de vedere al Chinei, orice formă de opoziţie este acum ilegală la Hong Kong, deşi această fostă colonie britanică ar fi trebuit să-şi păstreze un statut special.

Trepatat, puterea comunistă aduce sub ascultare totală provincia Hong Kong, mizînd şi pe faptul că pe plan internaţional slăbeşte sprijinul acordat militaţilor pro-democraţie. Există chiar riscul ca verdictele să fie date într-un context de indiferenţă generală, dat fiind că atîtea alte crize şi injustiţii solicită atenţia opiniei publice mondiale în acelaşi timp.

Pe de altă parte, China, aflată într-un război economic cu Statele Unite, înţelege să nu mai accepte pe teritoriul ei nimic din ceea ce figurează în categoria modelului politic occidental. Speranţa Occidentului că prin prosperitate China s-ar fi putut democratiza nu-şi mai are astăzi raţiunea de a fi.