Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cuplurile chineze autorizate să aibă un al treilea copil

În China cuplurile vor avea voie în viitor să facă trei copii și nu doar doi cum a fost cazul pînă acum. Măsura este luată de autorităţi pentru a combate un fenomen îngrijorător: îmbătrînirea populaţiei.

Din ce în ce mai multe ţări asiatice sunt de fapt confruntate cu această problemă. Prosperitatea, accesul la educaţie, independenţa financiară a femeilor, schimbarea stilului de viaţă duc, conjugate și cu alte elemente, la o scădere a natalităţii.

Cum China este însă un gigant asiatic numărînd un miliard trei sute de milioane de locuitori, și problema îmbătrînirii populaţiei se anunţă gigantică. De la fondarea Chinei comuniste, în 1949, niciodată rata natalităţii nu a fost mai joasă. Anul trecut China număra 264 de milioane de persoane avînd peste 60 de ani. Iar coșmarul autorităţilor se poate rezuma printr-o singură frază: cum vor putea fi plătite pensiile seniorilor? În prezent populaţia activă, avînd între 15 și 59 de ani, formează 63 la sută din totalul populaţiei, ceea ce înseamnă o scădere cu aproape 7 la sută în ultimii zece ani.

Timp de multe decenii China a impus regula copilului unic, de teamă că o populaţie prea numeroasă nu va putea fi hrănită. Apoi, 2016, a fost autorizat al doilea copil. Unii observatori consideră însă că noua măsură adoptată de autorităţi nu va stimula natalitatea. În China sunt prea mulţi bărbaţi și prea puţine femei, iar multe cupluri nu vor să aibă copii, deseori din motive economice…

Autorităţile promit ajutoare pentru cuplurile care vor avea un al treilea copil, dar s-ar putea ca aceaste măsuri să vină prea tîrziu, familia nu mai este o valoare sacră în China. Iar multe cupluri își fac următorul calcul: va trebui să avem grijă în viitor de patru bătrîni (părinţii noștrii) și de trei copii, oare suntem în stare? Întrebarea poate părea descurajantă pentru cuplurile care știu cît de scumpe sunt locuinţele, de exemplu, sau care pur și simplu vor să se bucure mai degrabă de societatea de consum decît să crească copii.