Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Presa franceză despre Laura Codruţa Kövesi: „une magistrate de choc”

capture_decran_2021-06-02_a_18.06.34.png

Laura Codruţa Kövesi
Laura Codruţa Kövesi
Image source: 
Kenzo TRIBOUILLARD AFP

Presa franceză semnalează în aceste zile faptul că începînd de pe data de întîi iunie magistrata română Laura Codruţa Kövesi conduce noul Parchet european, instrument important de lupă împotriva fraudelor. Cotidianul Le Monde, revista L’Express, publicaţia economică Les Echos sunt doar cîteva medii care relatează despre „rolul crucial” al Parchetului cît şi despre personalitatea magistratei române.

Cotidianul Le Monde o consideră pe Laura Codruţa Kövesi drept o personalitate  „emblematică” în ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Citez din articolul apărut pe întîi iunie: „Simbolul este puternic: cea care a prezidat prima zi a Parchetului european este o magistrată concediată de puterea din ţara ei, România, la ora cînd conducea Parchetul naţional anti-corupţie.”

Crearea acestui parchet este considerată drept o decizie istorică în cadrul construcţiei europene, chiar dacă la el nu aderă cinci ţări membre ale Uniunii Europene. Le Monde reaminteşte că dezbaterile în vederea creerii Parchetului european au durat 20 de ani înainte de semnarea unui acord în acest sens în 2017.

Citez din nou din articolul publicat de Le Monde: „Responsabila română aduce la nivel european ceea ce a fost în ţara sa, un simbol al luptei împotriva acestui flagel numit corupţie care minează democraţia.” Le Monde mai consideră că prin crearea acestei instituţii este adresat un mesaj în special ţărilor din Europa centrală tentate de iliberalism…

Revista L’Express publică un interviu cu Laura Codruţa Kövesi iar magistrata română dă detalii despre dosarele pe care le va trata în fruntea unei echipe de 22 de procurori europeni şi de 140 de procurori delegaţi. În jur de 3000 de dosare urmează să ajungă în faţa acestei echipe numai pentru fapte posterioare anului 2017. Iar în viitor Parchetul se aşteaptă la aproximativ 2000 de dosare pe an. S-ar putea deasemenea, arată Laura Codruţa Kövesi în interviul ei, ca noul plan de relansare a economiei europene de 750 de miliarde de euro să suscite interesul unor oameni corupţi şi să se producă în contextul atribuirii acestor sume unele fraude şi delicte financiare.  

Laura Codruţa Kövesi mai aduce precizări foarte importante legate de independenţa Parchetului. Citez din răspunsurile sale publicate de revista L’Express: „Textele prevăd că procurorii europeni şi procurorii delegaţi sunt independenţi şi că nici un stat membru, şi nici o altă instituţie europeană nu le pot da instrucţiuni şi nu pot interveni în anchetele lor.”

Laura Codruţa Kövesi evocă în interviu şi momentele dificile prin care a trecut Parchetul Naţional Anticorupţie în România cînd Liviu Dragnea, şeful partidului de guvernămînt în 2017, acuzat de corupţie, a încercat să schimbe legile în favoarea sa. Mobilizarea românilor a fost atunci crucială pentru ca responsabilii corupţi să nu poată avea cîştig de cauză, spune Laura Codruţa Kövesi. Citez din nou din declaraţiile ei: „Cetăţenii români au înţeles importanţa luptei împotriva corupţiei, importanţa statului de drept şi au manifestat pentru a trăi într-o ţară cinstită. Acest sprijin popular a demonstrat că societatea românească era pe cale să se schimbe.”

Publicaţia economică Les Echos o numeşte pe Laura Codruţa Kövesi une magistrate de choc, încă un elogiu adus celei care va conduce Parchetul european. Les Echos regretă însă absenţa din dispozitiv a Ungariei, a Poloniei, a Irlandei, a Suediei şi a Danemarcei, ceea ce s-ar putea să limiteze capacitatea de acţiune a noii instituţii.