Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regizoarea româno-belgiană Teodora Ana Mihai, selecţionată în prestigioasa secţiune paralelă «Un Certain Regard», la Cannes 2021

teordora.jpeg

Primul lungmetraj de fictiune al Teodorei Ana Mihai, "La Civil", a fost selectionat în principala sectiune paralelà a Festivalului de film de la Cannes, "Un Certain Regard".
Primul lungmetraj de fictiune al Teodorei Ana Mihai, "La Civil", a fost selectionat în principala sectiune paralelà a Festivalului de film de la Cannes, "Un Certain Regard".
Sursa imaginii: 
DAFils.com

A fost dezvăluită selecţia oficială a filmelor care vor concura la ediţia a 74-a a Festivalului internaţional de film de la Cannes. Festival ce va avea loc între 6 şi 17 iulie. Printre cei selecţionaţi se numără şi regizoarea româno-belgiană Teodora Ana Mihai care a fost selecţionată în prestigioasa secţiune «Un Certain Regard», principala secţiune paralelă.

Filmul realizat de Teodora Ana Mihai se numeşte «La Civil» şi a fost co-produs de cunoscuţii fraţi belgieni Dardenne dar şi de Cristian Mungiu. Un regizor-producător român care, pe altă parte, va fi anul acesta Preşedintele Juriului Săptămânii Criticii, o secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes ajunsă la a 60-a ediţie.

In «La Civil», primul lungmetraj de ficţiune al cineastei româno-belgiene, Teodora Ana Mihai, 40 de ani, evocă povestea unei mame mexicane, Cielo, care îşi caută fata, răpită de un cartel al drogurilor. In absenţa unor reacţii suficiente din partea autorităţilor, Cielo se va implica activ în respectivele căutări. Din spusele producătorilor, pelicula se inspiră din fapte reale şi este fructul unor ani de căutări realizate de regizoare în coloaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario care este şi co-scenarist al filmului. Filmările s-au realizat în decembrie anul trecut, la Durango, în Mexic, în plină pandemie de Covid. Pelicula Teodorei Ana Mihai va concura alături de alte 17 filme în competiţia secţiunii «Un Certain Regard».

In principala secţiune, cea pentru La Palme d’Or, au fost anunţate azi 24 de filme. 24 dintr-un total de 2.300 primite spre vizionare de echipele Festivalului, a declarat Thierry Frémeaux, delegatul general al celui mai mare festival de film din lume.

Printre regizorii selecţionaţi la această primă ediţie post-Covid, se numără italianul Nanni Moretti, rusul Kiril Serebrenikov – consemnat la domiciul – francezul Jacques Audiard, olandezul Paul Verhoeven, americanii Wes Anderson şi Sean Penn şi iranianul Asghar Farhadi. Am citat doar câteva nume dar mai sunt în competiţie filme din Ungaria, Japonia, Israel, Maroc, Australia, Finlanda, Norvegia, Ciad şi Thailanda. Cu alte cuvinte, ca să compenseze absenţa ediţiei de anul trecut, organizatorii au ales o selecţie cât mai deschisă, mai internaţională, anul acesta şi asta în ciuda pandemiei de Covid care nu şi-a spus ultimul cuvânt şi care va influenţa puternic viaţa festivalierilor. Prevenţie şi prudenţă sunt cuvintele-cheie ale organizatorilor. Sălile vo rputea fi umplute la maxim dar intrarea se va face pe baza unui paşaport sanitar în care să fugureze fie vaccinarea, fie un test negativ, fie dovada că ai avut coronavirusul.

In acest an s-a inventat şi o nouă categorie, «Cannes Premières», dedicată regizorior confirmaţi care, din diverse motive, vor să-şi arate filmele în paralel cu competiţia. Printre realizatori au fost selecţionaţi cu filme americanul Oliver Stone, maghiarul Kornel Mundruczo şi francezul Mathieu Amalric. De asemenea, o secţiune efemeră «de mediu», va fi anunţată în zilele următoare. Asta în contextul în care Festivalul a decis să ia o serie de măsuri pentru a-şi reduce amprenta carbon. Printre aceste măsuri, se introduce o taxă de 25 de euro pe cap de festivalier şi de jurnalist acreditat.

In total, în toate secţiunile oficiale ale competiţiei, concurează 61 de pelicule, ceva mai multe ca de obicei. In deschidere – şi în competiţie – marţi, 6 iulie, va fi prezentat filmul «Annette» al francezului Leos Carax cu Marion Cotillard şi Adam Driver în rolurile principale. Printre celalalte staruri anunţate pe Croazetă în această vară se numără Colin Farrell, Catherine Deneuve, Léa Seydoux şi Matt Damon.

Juriul competiţiei nu a fost încă dezvăluit dar se ştie cine îl va prezida : americanul Spike Lee va avea sarcina de a decerna La Palme d’or şi celelalte premii, sâmbătă 17 iulie.