Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: O coaliţie istorică unită contra lui Benjamin Netanyahu

naftali_bennettintr-un_discurs_sustinut_in_parlement_ierusalim_30_mai_2021.

Naftali Bennett,într-un discurs sustinut în Parlement, Ierusalim,  30 mai 2021.
Naftali Bennett,într-un discurs sustinut în Parlement, Ierusalim, 30 mai 2021.
Sursa imaginii: 
YONATAN SINDEL POOL/AFP

Naftali Bennett ar putea să conducă un guvern de uniune ce reuneşte stânga şi dreapta extremă şi un partid islamic.

Pentru prima dată în 12 ani, Israel este pe punctul să îşi schimbe premierul. 

Yaïr Lapid, şeful partidului centrist, ajuns în poziţia a doua la alegerile legislative din martie, a anunţat preşedintelui că a reuşit să compună un guvern.

Este liderul dreptei naţionaliste religioase, Naftali Bennett, cel care va deveni premier, pentru următorii 2 ani, prelund astfel postul deţinut de Benjamin Netanyahu. A fost nevoie de o coaliţie neobişnuită, compusă din 8 partide, pentru a-l determina pe şeful Likud să plece.

Parlamentul este cel care va avea ultimul cuvânt de spus, în zilele ori săptămânile ce vor urma.

Acordul de formare a noului guvern a fost semnat de Mansour Abbas şeful partidului conservator islamic, liderul opoziţiei israeliene Yaïr Lapid şi şeful extremei dreapta - Naftali Bennett.

De la Yamina – partid naţionalist religios situat în extrema dreaptă şi până la Meretz – o formaţiune de extremă stânga dar şi partidul islamist – toate acestea se regăsesc în noua coaliţie care, dacă va obţine votul Parlamentului, va pune capăt domniei de 12 ani a lui Benjamin Netanyahu.

Problema este că noul guvern este unul fragil iar pe numeroase dosare viitorii miniştri se vor regăsi în dezacord. Spre exemplu:  Yamina pledează pentru o politică fermă în ceea ce priveşte migraţia şi expulzarea refugiaţilor sudanezi după normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Sudan. Stânga se opune ideii.

Construcţia de şosele şi a unei infrastructuri în Cisiordania, pentru a ameliora condiţiile de viaţă a celor ce trăiesc aici va fi apărată de dreapta dar contestată de stânga.

Disputa între anti şi pro-Netanyahu se va tranşa de Parlament, mai exact de deputaţi iar următoarea sesiune este prevăzută să aibă loc pe 7 iunie iar un vot va avea loc cel mai probabil în următoarele 7 zile, deci pe 14 iunie.

Este un termen prea îndepărtat pentru Yair Lapid care, doreşte să pună guvernul la muncă şi asta cât mai rapid. În plus, coaliţia sa nu dispune decât de un vot în plus la majoritatea absolută. Orice plecare ar pune, deci, noul Executiv în dificultate.

Benjamin Netanyahu va pune presiune pe deputaţii de dreapta să nu voteze noul guvern.

Likud deţine postul de preşedinte al Knessetului şi deci marja de manevră asupra calendarului de reuniuni şi a agendei astfel că cel mai probabil va încerca să încetinească aceste procese cât mai mult posibil.

Noua coaliţie anunţă o obstrucţie şi a lansat ofensiva: a declanşat procedura de destituire a preşedintelui Knesset-ului şi de înlocuire a lui pentru a accelera votul de încredere pentru viitorul guvern.

Istoric – este cuvântul momentului,  folosit cel mai des de către presa israeliană.

Benjamin Netanyahu a preluat postul de premier în 2009. Ïnainte, a fost ales în acest post, pentru o perioadă de 3 ani, în 1996. Iar acum, intră în opoziţia israeliană.

Plecarea sa va răspunde şi cererilor formulate de mii de israelieni care manifestează de 9 luni pentru a denunţa corupţia, frauda şi abuzul. El este în prezent judecat pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere. Dar, cel mai probabil, el va deveni liderul unei opoziţii ofensive şi va rămâne în fruntea unui partid care a obţinut la ultimele alegeri cele mai multe voturi şi care deţine o bază de susţinători pe care se poate spijini oricând.

Ïn ceea ce îl priveşte pe Naftali Bennett acesta este deputat din 2013. Din acelaşi an, a fost ministru cu diverse portofolii - al Apărării, al Educaţiei, pentru Diaspora, al Economiei şi fost ministru pentru Afaceri Religioase. Este un apărător ar coloniilor din Cisiordania ocupată. Acum, îi este promis postul de premier până în 2023.

Aşadar, este pentru prima dată în istoria Israelului când un partid arab face parte din coaliţia de guvernare. Mansour Abbas este liderul acestui partid iar pentru el, societatea arabă şi cea israeliană vor avea de câştigat de pe urma noului acord încheiat. De săptămâni, comunitatea arabilor din Israel fierbe. Ea denunţă o represiune poliţistă masivă şi rasistă , după scenele de linşaj care au îndoliat localităţile mixte din Israel, în mai. 

RFI a stat de vorbă cu o expertă în Israel. Se numeşte Frédérique Schillo: "Ceea ce îi aduce împreună pe toţi cei care au semnat acordul este faptul că sunt împotriva lui Netanyahu şi faptul că doresc, cu toţii, să pună capăt celor 12 ani de domnie Netanyahu care, refuză să cedeze puterea. Blochează orice posibilitate de a obţine un guvern. Dacă rămâne în funcţie, nu există posibilitatea formării unui nou guvern şi nu există o majoritate. Dar, dacă va face un pas înapoi, se va putea forma unul imediat. Astfel că adversarii săi s-au unit pentru că simt că trebuie reparat statul după 12 ani de criză politică, instituţională, economică – după acest an de pandemie iar în plus, vor trebui reconciliaţi cetăţenii." 

Pentru Frédérique Schillo recentul conflict dintre Israel şi Hamas a jucat un rol în semnarea acestui acord: "Opinia publică este de acord că Netanyahu şi-a jucat supravieţuirea politică în timpul acestui atac din Gaza. Iar asta i-a adus mai aproape pe opozanţii lui."

Asistăm la un moment important – intrarea în guvern a unui partid arab. Frédérique Schillo:" Este un moment istoric, nu s-a mai văzut un partid arab care să facă parte dintr-o coaliţie guvernamentală. În primul rând, putem observa că partidele arabe au ajuns la o oarecare maturitate şi doresc să facă parte din guvern şi din jocul politic. Partidul care a semnat acum acest acord – Raam, formaţiune islamică – doreşte să aibă aceleaşi avantaje, acelaşi buget, aceleaşi posturi ministeriale dar şi în comisiile parlamentare. Iar dacă am văzut o explozie a violenţelor în localităţile mixte, arabo-israeliene, în ultimele zile, este pentru că există o nevoie de o securitate mai mare dar şi de un buget mai mare, de mai mulţi bani."

Există şansa ca Benjamin Netanyahu să “torpileze” acordul spune Frédérique Schillo: "Astăzi totul este încă posibil – până în momentul în care Parlamentul îşi va da votul de încredere. Iar Benjamin Netanyahu se va folosi de toate mijloacele posible în încercarea de a destabiliza opoziţia. Au fost formulate chiar ameninţări împotriva unor persoane. În fiecare zi va exista o presiune suplimentară pentru ca această coaliţie să nu vadă lumina zilei."

Pe politologul Ilain Greilsammer l-am întrebat ce şanse are această coaliţie: "Nu cred că e sortită eşecului această coaliţie. Există o necesitate ca ea să ţină. Aceste partide, care au opinii extrem de diferite – spre exemplu în ceea ce priveşte viitorul coloniilor din teritorii ori chestiuni de religie – toate îi despart şi totuşi ele trebuiesc puse deoparte pentru a se ocupa de cotidianul israelian – de sectorul economic, de cel social, de sănătate – toate lăsate deoparte în anii de domnie Netanyahu, din diverse motive, iar acum aceşti oameni cu idei diferite dar toţi mânaţi de o dorinţă bună vor să se ocupe de aceste probleme ce fac parte din cotidianul israelienilor".

Pentru specialist, partidul arab a decis să intre în joc pentru a ameliora traiul arabilor israelieni: "Iată um partid arab care spune că doreşte să facă parte dintr-o coaliţie de guvernare pentru a îmbunătăţi viaţa arabilor israelieni. Este o schimbare enormă".