Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proces inedit la Paris: ciber-agresori, judecaţi după ce au hărţuit şi ameninţat cu moartea o adolescentă, pe reţelele de socializare

mila.jpg

Mila ajunge la procesul persoanelor bànuite cà au hàrtuit-o si amenintat-o online, Tribunalul din Paris, 3 iunie 2021.
Mila ajunge la procesul persoanelor bànuite cà au hàrtuit-o si amenintat-o online, Tribunalul din Paris, 3 iunie 2021.
Image source: 
BERTRAND GUAY / AFP

In faţa Tribunalului corecţional din Paris s-a dechis procesul ciber-agresorilor tinerei Mila. Anul trecut în noiembrie, liceană din sudul Franţei postase un filmuleţ video criticc vizavi de islam. In urma acelei postări, adolescenta fusese ţinta a 100.000 de mesaje insultătoare, de ură şi chiar ameninţări cu moartea.

Avocatul tinerei Mila, 18 ani împliniţi de curând, este de părere că acest proces este «cel al terorii digitale care dezlănţuie haite sexiste, homofobe şi intolerate contra unei adolescente».

De partea ei, apărarea denunţă faptul că cei 13 suspecţi – 3 femei şi 10 bărbaţi - chemaţi la tribunal – toţi cu vârstele între 18 şi 30 de ani – nu sunt decât nişte ţapi ispăşitori. E adevărat că, pentru cele circa 100.000 de mesaje primite de Mila pe Twitter, au fost identificaţi doar câţiva autori. Mulţi dintre acuzaţi nu sunt judecaţi decât pentru un singur mesaj postat sau repostat.

Suspecţii sunt originari din toată Franţa şi provin din toate mediile. Someri, studenţi, bucătari, atei, catolici şi musulmani, toţi sunt adepţi ai reţelelor de socializare dar practic niciunul nu are cazier judiciar. In cursul încarcerărilor lor preventive, aproape toţi şi-au recunoscut faptele care li se reproşează şi spun că le regretă. Mai toţi au explicat anchetatorilor Polului naţional de combatere a urii online că au reacţionat «la cald», mânaţi de emoţie sau furie. Unele dintre mesaje erau însă groaznice, imposibil de reprodus aici. La capitolul ameninţări cu moartea, unul dintre suspecţi promitea să-i «sfarâme capul şi să-i sfâşâie corpul» Milei.

Postările lui Mila au fost două la număr. Una, publicată în ianuarie 2020, era foarte injurioasă la adresa profetului Mahomed. In noiembrie, adolescenta recidivează, publică o nouă blasfemie pe platforma TikTok, lucru care declanşează a doua salvă de ameninţări cu moartea – «am să-ţi tai gâtul» sau «am să-ţi fac ca lui Samuel Paty» - aluzie la profesorul decapitat în faţa şcolii sale, anul trecut, după ce le-a arătat elevilor caricaturi cu Mahomed.

Potrivit noii legi care vizează combaterea violenţelor sexuale şi sexiste şi în care există un capitolo special consacrat ciber-hărţuirii, toţi riscă o pedeapsă maximă de 2 ani închisoare şi 30.000 de euro amendă pentru acuzaţia de ciber-hărţuire şi 3 ani puşcărie şi 45.000 euro amendă pentru cei care au ameninţat cu moartea.

De notat că mai mulţi internauţi, minori în momentul faptelor, vor fi judecaţi ulterior.

 
Proces inedit la Paris: ciber-agresori, judecaţi după ce au hărţuit şi ameninţat cu moarte o adolescentă, pe reţelele de socializare