Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Numerele telefonice de urgenţă sunt în pană

pdg-ul_companiei_orange_stephane_richard_in_cadrul_unei_conferinte_de_presa_13_februarie_2020.

 PDG-ul companiei Orange, Stéphane Richard, în cadrul unei conferinte de presa, 13 februarie 2020.
PDG-ul companiei Orange, Stéphane Richard, în cadrul unei conferinte de presa, 13 februarie 2020.
Image source: 
AFP - ERIC PIERMONT

Autorităţile franceze, în frunte cu şeful statului, sunt îngrijorate de posibilul bilanţ uman ce s-ar putea contura odată cu o pană ce a perturbat puternic numerele de urgenţă din Franţa. Problema a apărut miercuri seara iar joi seara, în continuare, serviciile de urgenţă puteau fi cu greu contactate de persoanele ce aveau nevoie. O situaţie ce ar fi cauzat decesul cel puţin unei persoane şi pentru care operatorul Orange şi-a prezentat scuzele.

Este prea devreme să facem un bilanţ dar evident că suntem foarte preocupaţi, a declarat preşedintele Emmanuel Macron.

Justiţia va deschide o anchetă după decesul unei persoane ca urmare a unui infarct, un bărbat în vârstă de 63 de ani, în vestul ţării.

Ministrul de Interne, cel care şi-a scurtat vizita în Tunisia unde îl însoţea pe premierul Jean Castex, a anunţat că un pacient ce suferea de probleme cardiovasculare a murit după ce nu a reuşit să intre în contact cu serviciile de urgenţă în timp util. Ministrul a invocat disfuncţionalităţi grave şi inacceptabile.

După o discuţie cu ministrul de Interne, preşedintele-director general al Orange, Stéphane Richard şi-a prezentat « scuzele către toţi cei care au avut de suferit de pe urma acestei pene». Nu există niciun semn că ar fi vorba despre vreun atac extern, a precizat şeful companiei ci mai degrabă de o problemă informatică la nivelul unor echipamente esenţiale din reţea.

Operatorul de telefonie asigura joi că situaţia este stabilizată şi sub control dar potrivit ministrului Sănătăţii, Olivier Véran sistemul este în continuare instabil în mai multe zeci de regiuni.

Situaţia nu are aceeaşi amploare ca miercuri seara dar rămâne dificilă, explica joi seara ministrul Véran.