Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Budapesta: în semn de protest faţă de proiectul lui Viktor Orban, primarul capitalei Ungariei dă nume noi străzilor din jurul viitoarei universităţi chineze

budapest.jpg

Manifestanti pe noua stradà "Dalai Lama" din Budapesta, 2 iunie 2021.
Manifestanti pe noua stradà "Dalai Lama" din Budapesta, 2 iunie 2021.
Image source: 
AFP/Attila Kisbedenek

„Bulevardul Dalai Lama”, „Strada martirilor uiguri” sau „Drumul Hongkong liber” – iată doar câteva din numele cu care au fost rebotezate arterele din jurul terenului pe care se va construi viitoarea universitate chineză de la Budapesta. Iniţiativa aparţine primarului ecologist al capitalei Ungariei, un adeversar al premierul Viktor Orban. Acţiunea simbolică, criticată de autorităţile de la Beijing, survine în ajunul unei mobilizări a opoziţiei ungare, sâmbăta 5 iunie.

Viktor Orban îşi face prieteni mai degrabă la Est şi, de preferinţă, lideri autoritari. Astfel, după ce a legat relaţii strânse cu rusul Vladimir Putin şi cu turcul Recep Erdogan, premierul maghiar priveşte acum şi mai departe, spre China. De acolo şi-a comandat mai multe milioane de doze de vaccin anti-Covid Sinopharm, cu chinezii vrea să construiască o line de calea ferată în cadrul proiectului faraonic „noul drum al mătăsii” şi cu chinezii speră Orban să ridice nivelul învăţământului din Ungaria.

In acest sens, guvernul de la Budapesta vrea să construiască, în următorii trei ani, pe un teren de 130 de hectare aflat pe malul Dunării, cea mai mare universitate chineză din Europa. Botezată „Fudan Hungary University”, instituţia va avea 6.000 de studenţi şi 500 de profesoti şi va fi rataşată universităţii Fudan din Shanghai. Viktor Orban şi guvernul său susţin că acest lucru va fi un atuu, Budapesta va deveni un pol de atracţie internaţional pe motiv că Fudan face parte din primele 100 de universităţi din lume.

Proiectul este însă departe de a fi unanim apreciat. Opoziţia denunţă faptul că Ungaria nu are nimic de câştigat, ba dimpotrivă. Statul ungar va finanţa majoritatea proiectului. Mai întâi, dând cadou chinezilor un teren care valorează aur acolo unde este plasat. Apoi, pentru a finanţa proiectul, Bupadesta a împrumutat banii – aproape 1,5 miliarde de euro – de la China, bani ce vor trebui rambursaţi. In fine, şantierul va fi ridicat de muncitori chinezi şi cu materiale aduse din China.

Ca să protesteze – mai mult simbolic – contra acestui proiect, primarul de Budapesta, ecologistul Gergely Karacsony a decis să reboteze străzile din jurul viitoarei univesităţi. Astfel au apărut „Bulevardul Dalai Lama”, „Strada martirilor uiguri” şi „Drumul Hongkong liber”. Probabil principalul contracandidat al lui Orban la legislativele de anul viitor, Karacsony vrea să facă din acest proiect de campus universitar chinez un adevărat cal de bătaie. In opinia lui, acel teren promis de Orban chinezilor s-ar potrivi mult mai bine unor reşedinţe universitare pentru studenţi maghiari.

Problema este că primarul Budapestei – şi în general, opoziţia – nu are mijloacele ca să se opună acestui proiect, chiar dacă opinia publică este majoritar ostilă universităţii chineze. El nu poate decât protesta – ceea ce a făcut şi va mai face sâmbătă – şi poate lua iniţiative simbolice, precum aceea de a redenumi anumite străzi. Lucru care deatfel nu a fost deloc apreciat de Orban care a descris operaţiunea drept „o provocare” şi, mai ales, la Beijing, unde autorităţile comuniste au deplâns „agitaţia mediatică orchestrată de nişte politicieni maghiari şi destinată să pună beţe în roatele cooperării sino-ungare”.

 
Manifestanti pe noua stradà "Dalai Lama" din Budapesta, 2 iunie 2021.