Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: a treia fază de normalizare post-covid

capture_decran_2021-06-06_a_17.15.23.png

Începînd cu data de 9 iunie restaurantele şi cafenelele vor putea primi clienţi şi în interior.
Începînd cu data de 9 iunie restaurantele şi cafenelele vor putea primi clienţi şi în interior.
Sursa imaginii: 
Reuters/Benoit Tessier

În Franţa, săptămîna viitoare începe să fie pusă în aplicare faza a treia a normalizării post-covid. Începînd cu data de 9 iunie restaurantele şi cafenelele vor putea primi clienţi şi în interior, iar publicul mai beneficiază de două ore de libertate în exterior.

Regulile de distanţare socială nu se schimbă, dar francezii vor putea acum să se instaleze într-adevăr şi în interiorul restaurantelor şi a cafenelelor, şi să întîrzie ceva mai mult afară, pînă la ora 23 şi nu doar pînă la ora 21 cum prevedea faza a doua de normalizare. De pe data de 9 iunie se redeschid sălile de sport, iar locurile culturale şi sportive vor putea primi pînă la 5000 de persoane cu condiţia de a dispune de un paşaport sanitar.

În acest context preşedintele Emmanuel Macron îşi continuă un tur al Franţei pentru a sta de vorbă cu francezii şi cu diverse categorii profesionale. Marţi 6 iunie el este aşteptat în regiunea Drôme pentru o discuţie cu profesioniştii din domeniul restauraţiei, al gastronomiei şi al producţiei culinare. Executivul a anunţat de mai multă vreme că anul 2021 va fi unul al gastronomiei, tocmai pentru crearea unor mecanisme de ajutorare şi de mediatizate a acestui domeniu greu încercat de pandemie.

Turul Franţei în care s-a lansat săptămîna trecută preşedintele Emmanuel Macron comportă în jur de zece etape, iar opoziţia îi reproşează că de fapt se află într-o campanie electorală deghizată în perspectiva alegerilor prezidenţiale din mai anul viitor.

Cert este că popularitatea preşedintelui creşte în ultimul timp în sondaje. Moralul francezilor s-a înseninant şi el odată cu scăderea numărului de contaminări, deşi în unele regiuni sunt trase semnale de alarmă şi autorităţile îndeamnă la o maximă vigilenţă.

Un indicator al tonusului bun din acest moment este aviditatea cu care sunt cumpărate online biletele pentru principalele festivaluri ale verii. Sîmbătă 5 iunie s-au pus în vînzare, de exemplu, locurile pentru spectacolele de la Festivalul de la Avignon, secţiune oficială, şi toate s-au epuizat într-un timp record. Din fericire pentru cei care nu au reuşit să cumpere din cauza ambuteiajului pe site-ul festivalului, n-au fost puse în vînzare decît 50 la sută din locurile disponibile. Restul vor putea fi achiziţionate pe întîi iulie, dacă între timp nu creşte numărul de contaminări în Franţa.