Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libération: „În Regatul Unit, retenţii amare pentru europeni”

capture_decran_2021-06-07_a_13.56.00.png

Sursa imaginii: 
www.expat.com/fr

Printre schimbările aduse de Brexit se numără şi introducerea, de către autorităţile britanice, a unei vize obligatorii pentru cei dorind să lucreze pe teritoriul Marii Britanii. Ceea ce era de aşteptat. Mai puţin previzibil este însă tratamentul la care sunt supuşi unii cetăţeni europeni cînd au intenţia de a lucra în Marea Britanie dar ajung pe teritoriul ei fără viza respectivă. Cotidianul francez Libération evocă într-un dosar cîteva situaţii „amare” de acest gen.

„În Regatul Unit, retenţii amare pentru europeni” – aşa se intitulează articolul din cotidianul de stînga, care mai informează că în ultimul timp zeci de cetăţeni italieni, francezi, spanioli sau bulgari au fost trimişi în ţările lor întrucît nu au putut prezenta la punctele vamale faimoasa viză. Iar experienţa acestor oameni a fost, scrie tot Libération, „foarte dureroasă”.

Corespondenta la Londra a cotidianului, Nina Guérineau de Lamérie, povesteşte, de exemplu, ce i s-a întîmplat unei tinere italiene de 24 de ani care pe 2 iunie venea cu avionul la Londra urmînd să se instaleze temporar în casa unor veri pentru a se ocupa de cei trei copii ai lor şi a învăţa limba engleză. O scrisoare din partea respectivei familii certifica acest lucru, ceea ce nu a fost însă suficient pentru ca Marta Lomartire, studentă în design, să poată ajunge la destinaţie. Ea declară, cuvinte reluate de Libération, că a fost tratată ca o delicventă, percheziţionată şi dusă într-un centru de retenţie „înconjurat cu sîrmă ghimpată şi cu gratii la ferestre” unde a fost ţinută timp de 24 de ore.

Din punctul de vedere al autorităţilor britanice, legea este aceeaşi pentru toţi, iar acest tip de retenţie este destinat să combată ocuparea ilegală a unor locuri de muncă. Este adevărat şi faptul că unii europeni vin în Marea Britanie fără să se informeze în prealabil serios în privinţa noilor regului. Este adevărat şi faptul că Libération rămîne o publicaţie de stînga şi că ar putea avea un dinte suplimentar împotriva premierului britanic Boris Johnson şi a tuturor celor care au manipulat opinia publică britanică pentru a o determina să voteze în favoarea Brexit-ului. Aceastea fiind zise, apare întrebarea dacă nu cumva comportamentul autorităţilor britanice faţă de unii cetăţeni europeni nu este puţin prea dur şi chiar deplasat, ca şi cum Marea Britanie ar dori să-i descurajeze pe europeni să mai pună piciorul pe pămînt britanic dacă au gînduri „lucrative”.

Ambasada Bulgariei de la Londra afirmă că unii bulgari au fost reţinuţi timp de cîteva zile înainte de a fi trimişi înapoi. Libération citează cifre oficiale potrivit cărora expulzările s-au multiplicat anul acesta. În primul trimestru al anului trecut, britanicii au trimit înapoi 493 de europeni, iar în primul trimestru al acestui an peste 3200… Citez din ce mai afirmă Libération: „Unii europeni, cum sunt românii, bulgarii şi polonezii, care reprezintă principalul flux migratoriu în Marea Britanie, sunt principalii vizaţi de aceste măsuri.” Nici francezii nu sunt scutiţi de astfel de experienţe cu care nu erau obişnuiţi, anul trecut în primul trimestru au fost expulzaţi din Marea Britanie 30 de francezi iar anul acesta, tot în primul trimestru, 54 de francezi.

Extrema rigiditate de care dau dovadă serviciile vamale şi de frontieră britanice au atras multe critici, unele formulate şi în presa britanică. Unii europeni au fost reţinuţi timp de multe ore la vamă deşi aveau documentele în regulă. Acumularea de critici i-au făcut pe britanici între timp să-şi mai modifice atitudinea şi să renunţe la retenţii, a fost creat un sistem de puneri în libertate sub cauţiune.

Este de înţeles şi faptul că noile reguli, pînă cînd sistemul se va roda, crează un fel de resentiment printre europeni… Ce regres totuşi în Europa care se dorea un model de liberă curculaţie şi de liber schimb! Şi ce paradox dacă ţinem cont că din cauza pandemiei anul trecut au plecat din Marea Britanie sute de mii de persoane. Publicaţia franceză Alternatives économiques avansează cifra de un milion trei sute de mii, dintre care 700 000 doar de la Londra, ceea ce ar reprezenta cel mai mare exod produs în Marea Britanie de la al doilea război mondial încoace. Surse pertinente britanice indică însă un exod care s-ar încadra undeva între 400 000 şi 900 000 de persoane.

Probabil că în anii următori tot mai puţini lucrători străini vor veni în Marea Britanie, spun comentatorii de la Alternatives économiques. Disuasiunea va funcţiona şi din cauza faptului că noul sistem de imigraţie le impune viitorilor lucrători migranţi o limită în ceea ce priveşte cîştigurile posibile, 28 972 de euro anual, adică un salariu de om care serveşte într-un restaurant.

Pentru sute de mii de est-europeni în special Marea Britanie a fost un vis, un El Dodaro. Brexit-ul, dar şi Covid 19, ne-au arătat însă cît de scurtă este calea între vis şi coşmar…