Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport alarmant în Franţa privind cazurile de deprimare în rîndurile poliţiştilor

Control de poliţie la staţia Barbès de la Paris.

Potrivit unui nou studiu dat publicităţii în Franţa, un sfert dintre poliţişti s-au gîndit la sinucidere în ultimele 12 luni. În ultimii 25 de ani în Franţa s-au sinucis cam 44 de funcţionari de poliţie anual.

Acest raport despre sănătatea mentală a poliţiştilor francezi a fost realizat de Mutuala forţelor de securitate, iar rezultatele confirmă ceea ce se ştia de fapt de mai multă vreme, şi anume că Poliţia este deprimată. În jur de 40 la sută dintre poliţişti suferă de probleme psihologice cauzate de mai mulţi factori, printre care proasta ambianţa de la locul de muncă.

Unii poliţişti denunţă ca factori agravanţi ai deprimării lor relaţiile dintre colegi sau relaţiile cu ierarhia, şi foarte des relaţiile cu populaţia. Cei mai afectaţi sunt poliţiştii avînd între 30 şi 34 de ani, deseori şi din cauza faptului că nu reuşesc să combine viaţa privată cu viaţa profesională. Există, pe de altă parte, şi o presiune venind din partea mediilor de informare avînd o orientare anarhistă sau de extrema stîngă, ele au declanşat veritabile campanii împotriva poliţiei încercînd să demonstreze că ea ar fi în mod structural rasistă.

Ruptura dintre poliţie şi justiţie este un alt element agravant al faptul că moralul poliţiştilor francezi este atît de scăzut: poliţia nu se simte sprijinită de justiţie în lupta sa împotriva delicvenţei de toate felurile. Nu întîmplător de altfel preşedintele Emmanuel Macron a anunţat o dezbatere naţională pe tema justiţiei, acuzată de poliţişti ca fiind laxistă.  

La Paris, în paralel cu publicarea acestui raport, începe procesul unor indivizi bănuiţi că i-ar fi furnizat ajutor logistic unui francez radicalizat care pe 21 aprilie 2017 a ucis un poliţist pe bulevardul Champs Elysées. Procesul are semnificaţia sa chiar dacă asasinul a fost doborît imediat după comiterea crimei. Acel individ de 39 de ani, pe nume Karim Cheurfi, radicalizat în urma unei pedepse cu închisoarea, îşi propusese în mod deliberat să ucidă poliţişti în uniformă.  Şi nu este singurul în Franţa îndoctrinat de islamul radical cu scopul de a întreţine un război continuu cu Poliţia franceză.