Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NATO își exprimă neliniștea în legătura cu apropierea dintre Rusia și China

china-putin-xi_0.jpeg

Xi Jinping primit de Vladimir Putin la Kremlin, 5 iunie 2019.
Xi Jinping primit de Vladimir Putin la Kremlin, 5 iunie 2019.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Strîngerea relaţiilor politice și militare dintre Rusia și China face să apară noi pericole pentru Alianţa Atlantică și reprezintă o ameninţare pentru multilateralism. Este ceea ce declară Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Atlantice într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica.

Tema legată de noile pericole internaţionale, cu un accent special pe apropierea dintre Rusia și China, va figura pe agenda discuţiilor la summitul NATO de pe 14 iunie de la Bruxelles unde vine și președintele american Joe Biden. In perspectiva acestei reuniuni se exprimă fără îndoială și Jens Stoltenberg. Citez din interviul său, cuvinte realuate de Agenţia France Presse:  „Moscova și Pekin își coordonează din ce în ce mai des poziţiile respective în contextul deciziilor pe care le iau organizaţiile multilaterale cum ar fi ONU. Printre altele, Rusia și China organizează exerciţii militare comune, experimentează împreună zboruri pe distanţe lungi cu avioane de luptă precum și operaţiuni maritime, și au deasemenea intense schimburi de experienţă în privinţa sistemelor de armament și de control pe internet”.

Jens Stoltenberg mai arată în interviul său că Alianţa Atlantică nu consideră China drept un inamic, dar nici nu uită că puterea de la Pekin nu crede în democraţie, nici în libertatea de expresie și nici în libertatea mijloacelor de informare.

În privinţa Rusiei, NATO privilegiază disuasiunea și dialogul, precizează secretarul general al Alianţei Atlantice. Citez din nou din interviu: „Trupele noastre sunt prezente prin rotaţie în ţările baltice, în Polonia și în România, iar noi avem noi modele de intervenţie, astfel încît în caz de criză noi contingente să poată veni imediat ca întăriri la faţa locului”.

Jens Stoltenberg se mai referă și la politica președintelui belarus Aleksandr Lukașenko arătînd că Alianţa Atlantică rămîne vigilentă în Polonia, Letonia și Lituania, ţările care au frontieră comună cu Republica Belarus. 

Mulţi dintre experţii care analizează apropierea dintre Rusia și China pun accentul pe faptul că această relaţie este asimetrică. În urmă cu 70 de ani, cînd Mao îi cerea ajutorul lui Stalin pentru a construi comunismul, Rusia era puternică iar China fragilă. La acea oră populaţia Chinei era de șase sute de milioane de locuitori. Astăzi China este puternică, cu o populaţie al cărui număr s-a dublat, iar Rusia apare fragilizată. Rusia este confruntată cu cel puţin două probleme majore: declinul demografic și dependenţa economiei sale de exportul de hidrocarburi și de materii prime. Rusia are motive să se teamă de investiţiile chineze în special în Siberia, regiune spre care privesc chinezii cu aviditate. Rusia este o ţară imensă dar 80 la sută din populaţia ei trăiește în zona europeană. Există dezechilibre puternice în Rusia de care ar putea profita China, ceea ce în nici un caz nu convine Moscovei. Dacă apropierea ruso-chineză este incontestabilă, iar cele două ţări propun de fapt un contra-model autoritar în raport cu democraţia occidentală, Rusia și China au și multe puncte de divergenţă. De unde opinia unor analiști că alianţa dintre cele două ţări ar fi una de faţadă. Marele proiect de investiţii chinez, al noilor drumuri ale mătăsii, reprezintă pe de o parte o oportunitate pentru Rusia și pe de altă parte un pericol. Tensiuni între Rusia și China ar mai putea apărea în zona arctică... Nimic nu este deci simplu în relaţiile ruso-chineze, și probabil că Putin observă cum diverse ţări din Africa sau din Balcani cad în așa-numita „capcană chineză a datoriei”.

Pentru a rezuma, putem spune că această alianţă incipientă dintre Rusia și China conţine și ingredientele unei viitoare rivalităţi. Recent, ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian sintetiza într-o frază ceea ar fi însă cel mai bine pentru Uniunea Europeană și pentru occidentali în general: ca Rusia să fie atrasă într-un parteneriat cu Uniunea Europeană și să se îndepărteze de China.

Unii analiști afirmă că viitoarea întîlnire de la jumătatea lunii iunie dintre Joe Biden și Vladimir Putin ar putea fi un moment important pentru o schimbare de viziune. În mod necesar însă occidentalii trebuie să asigure Rusia că ţări precum Ucraina sau Georgia vor fi menţinute într-un fel de zonă tampon și că nu vor fi niciodată integrate în Alianţa Atlantică.