Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Jean-Luc Mélenchon și obsesia complotismului

 Jean-Luc Mélenchon în cursul unui miting la Rennes în 2017.

În Franţa, unde au loc la sfîrșitul acestei luni alegeri regionale, a început și o campanie mai mult sau mai puţin mascată în vederea prezidenţialelor din mai anul viitor. În acest context o declaraţie inacceptabilă făcută de liderul stîngii radicale, Jean-Luc Mélenchon, a provocat un val de indignare în sînul clasei politice franceze.

Duminică 6 iunie, acordînd un interviu postului de radio France Info, Jean-Luc Mélenchon a spus următoarele: „Veţi vedea că în ultima săptămînă a campaniei pentru prezidenţiale vom avea un grav incident sau o crimă, astfel încît să poată să fie arătaţi musulmanii cu degetul. Acest scenariu este scris din timp.” Jean-Luc Mélenchon, șeful partidului Franţa nesupusă se prezintă pentru a treia oară la alegerile prezidenţiale. Iar francezii sunt deja obișnuiţi cu stilul său și cu provocările sale. Dar de data aceasta el a depășit limita acceptabilului pentru că a intrat pe teritoriul unui complotism aberant.

Jean-Luc Mélenchon pretinde de fapt că unele atentate comise de islamiști radicali în preajma alegerilor prezidenţiale ar fi fost „aranjate”. De cine? Liderul radicalilor de stînga nu furnizează piste în acest sens. Dar afirmă explicit că în 2012 electoratul ar fi fost influenţat de asasinatele comise de un jihadist francez, Merah, la Toulouse și Montauban. Iar în 2017, afirmă tot Mélenchon, electoratul ar fi fost influenţat de asasinarea unui poliţist, pe bulevadrul Champs-Elysées, de către un francez radicalizat...

În 2017 Jean-Luc Mélenchon a obţinut la prezidenţiale șapte milioane de voturi situîndu-se pe locul patru... Ceea ce l-a nemulţumit profund, mai precis faptul că Marine Le Pen, lidera extremei drepte, l-a devansat. În prezent, sondajele pun în lumină faptul că francezii nu-l mai iau în seamnă pe Jean-Luc Mélenchon, dar o plasează în continuare pe Marine le Pen ca principal adversar al lui Emmanuel Macron, chiar cu șansa de a cîștiga.

În ultimii cinci ani s-a produs un fenomen interesant cu cei doi lideri, cel de extrema dreaptă și cel de extrema stîngă. Doamna Marine Le Pen a făcut tot posibilul ca partidul său să fie acceptat ca unul normal, republican, apărător al statului de drept și pro-european. Jean-Luc Mélenchon însă a continuat să tune și să fulgere împotriva așa-zisului „sistem”, să-l considere pe Emmanuel Macron drept un oportunist, un produs al unor forţe capitaliste obscure, să incite la rebeliuni și la insurecţii...

Cotidianul de dreapta Le Figaro observa acest lucru bizar în Franţa: lucrurile inacceptabile, atunci cînd ies din gura unui lider de extrema stîngă, sunt tolerate ca și cum ar fi expresii ale romantismului revoluţionar. Aceleași declaraţii inacceptabile, dacă ar fi spuse de un lider de extrema dreaptă, ar crea un imens scandal...
Jean-Luc Mélenchon, ale cărui derive populiste sunt în prezent oricum sancţionate de sondaje, a profitat de fapt de această cultură tolerantă în raport cu mișcările anarhiste și extremiste de stînga. Declaraţiile sale de duminică însă par să fi creat totuși un șoc, să aibă un efect de trezire întrucît sunt condamnate și de stînga și de dreapta.

Deseori lui Jean-Luc Mélenchon i s-a aplicat eticheta de islamo-stîngist. Si este adevărat că el refuză să vadă pericolul islamismului în Franţa, contînd de fapt în mod oportunist pe votul comunităţii musulmane. Cel mai grav lucru în privinţa sa este însă faptul că un mare talent politic se pierde odată cu rătăcirile sale. Om de mare cultură, bun orator, Mélenchon și-a făcut ucenicia în rîndurile socialiștilor, înainte ca virusul megalomaniei să-l împingă pe căi extreme și spre alianţa tacită cu extremismul islamist și cu curentele complotiste.