
Special Paris
Lovitură grea dată mafiei internaţionale: 800 de arestări în 16 ţări
troian.jpg

Succesul acţiunii botezate „Scutul troian” în Australia şi „Ironside” în restul lumii, se datorează infiltrării poliţiilor într-un aparat numit „AN0M” şi folosit de răufăcători pentru a schimba mesaje codificate. Trafic de stupefiante, spălare de bani murdari, proiecte de asasinate – anchetatorii au reuşit să descopere o varietate foarte mare de activităţi la care se dădeau mafioţii, sindicatele criminalilor asiatici sau bandele ilegale de motociclişti.
FBI-ul şi poliţiştii din alte ţări nu doar că au reuşit să descifreze mesajele în timp real dar au reuşit chiar să-i încurajeze pe mafioţi să folosească mesageria criptată „AN0M”. Din punct de vedere tehnic, „AN0M” e în fapt un aparat cu care nu poţi nici telefona, nici consulta mailuri şi care nu se poate conecta la reţeaua GPS. Cu „AN0M” nu poţi decât trimite mesaje la alte aparate „AN0M”. Aparatul nu se găseşte decât pe piaţa neagră şi presupune că cel care-l cumpără are déjà un cod transmis de alt utilizator. In total, 12.000 de astfel de aparate au fost folosite de 300 de organizaţii criminale din peste 100 de ţări din lume. Germania, Serbia, Australia, Spania şi Olanda sunt ţările în care au fost cel mai mult folosite aceste aparate.
Nu e deci de mirare cămai bine de un sfert dintre cei 800 de arestaţi sunt australieni, motiv de satisfacţie maximă pentru Scott Morrison. „Crima organizată a primit o lovitură grea, nu doar în această ţară, şi va avea un ecou pe tot globul” a estimat premierul de la Canberra. Poliţia australiană a distribuit aparate „AN0M” la o serie de suspecţi cunoscuţi. „Treptat, încrederea şi popularitatea aparatelor a crescut printre criminali întrucât mari figuri ale crimei organizate garantau integritatea aparatelor” a explicat şeful poliţiei australiene. El precizează că prin acest sistem care le permitea poliţiştilor să asculte mesajele tuturor, autorităţile au putut exploata 27 de milioane de mesaje timp de un an şi jumătate.
La originea operaţiunii a fost FBI-ul care infiltrase „Phantom Secure” şi „Sky Global”, două sisteme similare de comunicare între bandiţi. „Odată ce acestea au fost închise, s-a creat un vid pe piaţă” povesteşte poliţia neo-zeelandeză. Pentru a umple acest vid, FBI-ul a creat propriul său sistem de aparate codificate, botezate „AN0M” propuse pe piaţa neagră de trei foşti angajaţi de la Phantom Secure. In paralel, a lansat zvonul că sistemul concurent „Ciphr” este vulnerabil. Informaţia a fost împărtăşită şi altor poliţii dintr-o serie de state din lume, printre care cap de listă Australia.
Operaţiunea „Scutul troian” a durat astfel trei ani în Australia, unde au fost arestate 224 de persoane cărora li se reproşează peste 500 de capete de acuzare. Tot în Australia au fost închise 6 laboratoare care frabricau droguri şi au fost confiscate 45 de milioane de dolari în lichid. „Această operaţiune este una dintre cele mai importante realizate vreodată de în Suedia contra reţelelor de droguri” a apreciat de partea ei şefa poliţiei din ţara scandinavă.
In fine, alte operaţiuni similare vor continua în zilele şi săptămânile ce vin. „Criminalitatea transnaţională este o problemă mondială care cere o soluţie mondială, şi parterneriate internaţionale” a insistat de partea sa responsabilul operaţiunilor Administraţiei americane de combatere a drogurilor.