Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mâncatul în faţa televizorului provoacă întârzieri în dezvoltarea vorbirii copiilor

enfants.jpg

Un copil mâncând în fata televizorului (Fotografie de ilustratie).
Un copil mâncând în fata televizorului (Fotografie de ilustratie).
Image source: 
THANASIS ZOVOILIS / MOMENT OPEN / GETTY IMAGES

Televizorul nu înlocuieşte dialogul în familie. Mâncatul în faţa televizorului provoacă întârzieri în dezvoltarea vorbirii copiilor. Aşa se poate rezuma rezultatul studiului realizat de cercetătorii francezi de la Inserm (Institutul naţional pentru sănătate şi cercetare medicală) şi publicat în revista Scientific Reports.

Cercetătorii au urmărit peste 1.500 de copii de diferite vârste – 2, 3 şi 5 ani şi jumătate - timp de mai mulţi ani. In acest răstimp, ei i-au întrebat pe părinţi dacă dau drumul la televizor în timpul meselor şi câtă vreme stau cu aparatul deschis. Aşa au constatat că la 5 ani şi jumătate, copii puşi în faţa televizorului în timpul meselor în familie au un coeficient intelectual verbal mai mic cu trei până la şase puncte faţă de copii care nu se uită niciodată la micul ecran când mănâncă.

«Vorbitul este o practică socială iar interacţiunea umană joacă un rol important în dezvoltarea limbajului» notează cercetătorii francezi. Cu alte cuvinte, «dezvoltarea vorbirii este mult influenţată de mediul înconjurător, precum interacţiunile pe care le are copilul cu părinţii, fraţii şi surorile lui. Privitul la televizor în timpul mesei poate constitui o frână în interacţiunile verbale ale copilului, diminuând astfel atât calitatea cât şi cantitatea schimburilor între copil şi adulţi» mai explică unul dintre co-autorii studiului.

Trebuie ştiut că în Franţa, copii între 3 şi 6 ani stau, în medie, câte 2 ore pe zi în faţa ecranelor. Multe studii au scos în evidenţă legătura dintre timpul petrecut în faţa televizorului şi dezvoltarea cognitivă a copilului. Foarte puţine studii şi-au axat însă cercetările pe contextul în care copii privesc micul ecran. Aici este noutatea acestei anchete Inserm.

 
Mâncatul în faţa televizorului provoacă întârzieri în dezvoltarea vorbirii copiilor