Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Democraţii unite: Va reuşi preşedintele Joe Biden să convingă?

joe biden

Sursa imaginii: 
AP - Patrick Semansky

Democraţii unite – aceasta este tactica liderului de la Casa Albă, Joe Biden dar analiştii francezi se întreabă dacă va reuşi el să convingă europenii prin acest voiaj european, primul de la începutul mandatului prezidenţial. «America s-a întors iar democraţiile din lumea întreagă sunt unite pentru a înfrunta cele mai dificile probleme», declara preşedintele Joe Biden ajuns în Marea Britanie. După anii Trump, noul locatar de la Casa Albă arată că doreşte să «unifice şi să mobilizeze aliaţii Washington-ului» în jurul ideii de democraţie.

Călătoria mea în Europa este ocazia pentru America să mobilizeze democraţiile din lumea întreagă, declara Joe Biden care, de când a ajuns la şefia Casei Albe susţine că America s-a întors.

Pentru început, Statele Unite promit să doneze 500 de milioane de doze de vaccin anti-Covid către ţările sărace, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii atenţionează că nivelul de vaccinare în Europa nu este suficient pentru a se putea evita o revenire a epidemiei.

Preşedintele Joe Biden se afla joi în Marea Britanie iar de aici anunţă achiziţia a 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech pentru a le distribui statelor care au nevoie de ele.  

Este cea mai mare comandă dar şi donaţie de doze de vaccin realizată de o singură ţară. Este şi un angajament al poporului american de a proteja populaţia din lumea întreagă, împotriva Covid-19, a mai subliniat executivul american.

Aceste doze vor fi distribuite în peste 90 de ţări prin intermediul dispozitivului Covax, creat pentru a asigura o distribuţie echitabilă a dozelor de vaccin.

Ele vor fi distribuite începând cu luna august. Primele 200 de milioane de doze vor fi livrate până la finele anului iar următoarele 300 de milioane vor fi livrate până în iunie 2022.

Liderul de la Casa Albă face acest anunţ în Marea Britanie unde are loc, la finele săptămânii, summitul G7, în care, gestionarea pandemiei este subiectul principal de discuţie.

În acest moment, cu o rată de 64% de adulţi vaccinaţi, Statele Unite încearcă să se plaseze în lider planetar în lupta împotriva pandemiei.

Până pe 4 iunie, prin acest dispozitiv Covax au fost distribuite 80 de milioane de doze în aproape 130 de state, mult mai puţin decât fusese planificat.

În Europa, 30% din populaţie a primit o primă doză de vaccin iar 17% este vaccinată cu ambele doze. Este insuficient, consideră directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Epidemia are consecinţe catastrofale şi pentru economiile statelor sărace. Potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, publicat joi, 9 milioane de copii riscă să fie constrânşi să lucreze, din cauza pandemiei. Aceştia se adaugă de fapt celor 160 de milioane ce sunt deja obligaţi să o facă.

Preşedintele Joe Biden declarase, înainte de îmbarcarea spre Europa că va prezenta o strategie vaccinală mondială.

Acum, după mandatul lui Donald Trump, aliaţii şi-au păstrat rezervele şi aşteaptă fapte concrete, este de părere Olivier Rémy Bel – cercetător francez în cadrul centrului american Atlantic Council: "Administraţia Biden are un discurs foarte pozitiv la adresa Europei, prin care face din Europa un partener major şi arată că vrea să construiască ceva nou. Dar aici europeenii au unele îndoieli, pentru că nu toţi sunt siguri că văd că administraţia Biden se implică mai departe de aceste cuvinte. Au existat şi unele acţiuni pozitive – cum este cazul reîntoarcerii Statelor Unite în Acordul de la Paris privind Schimbările Climatice. Dar, au existat şi episoade tensionate – iar aici este vorba de retragerea trupelor americane din Afganistan care a determinat închiderea misiunii locale  - o decizie ce nu a fost luată împreună cu europenii aflaţi acolo. Aceştia doar au fost informaţi de decizia americană. Aşadar, întrebarea este dacă administraţia Biden va avea un discurs frumos la adresa Europei, dar, dat fiind că Asia este în preocupările sale, chiar se va implica el concret în relaţia transatlantică?”

G7 se deschide vineri în Marea Britanie. Fiscalitate, vaccinarea mondială, protejarea mediului – sunt marile subiecte de discuţie.

Cercetătorul francez Florent Parmentier vede în această primă întâlnire o apropiere între Statele Unite şi Europa dar la care nu vor fi presente două state cheie: "Două state vor privi cu coada ochiului această întâlnire G7, pentru că nu fac parte din grup. Este vorba de Rusia – ea a fost exclusă din G8 în 2017 iar astfel am ajuns la G7. Iată o ţară ce nu participă în condiţiile în care Rusia are cu siguranţă anumite lucruri să ne spună şi la care să participe – este cazul programului de vaccinare mondială. Iar al doilea stat ce nu este prezent este China iar la acest capitol concurenţa dintre Statele Unite şi China este un mare subiect de dezbatere internaţională".

Între timp, parlamentul Chinei a adoptat o lege pentru a contracara eventualele sancţiuni străine.   

Administraţia Joe Biden a extins săptămâna trecută lista neagră a companiilor chineze care nu pot beneficia de investiții americane, în numele securităţii naţionale.

59 de societăţi din China, acuzate că susţin activităţile militare ale Beijing-ului, figurează pe această listă, comparativ cu 31 câte se regăseau până acum.

Cât despre Moscova, summitul cu preşedintele Rusiei,  Vladimir Putin, prevăzut pentru 16 iunie la Geneva,  va fi punctul culminant al acestei primei deplasări în Europa a liderului american.

Ucraina, Belarus, soarta opozantului Alexei Navalnîi – discuţiile se anunţă foarte dificile pe aceste subiecte.

Casa Albă a anunţat că tot ce îşi doreşte de la Rusia este o relaţie stabilă şi previzibilă.