Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Palma dată preşedintelui Macron: Agresorul condamnat la 18 luni de închisoare din care 4 luni cu executare

presedintele_frantei_emmanuel_macron_pe_8_iunie_2021_in_drome_franta.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, pe 8 iunie 2021, în Drôme, Franta.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, pe 8 iunie 2021, în Drôme, Franta.
Sursa imaginii: 
AFP - PHILIPPE DESMAZES

Justiţia franceză l-a condamnat joi pe agresorul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron la 18 luni de închisoare din care 14 cu suspendare dar 4 luni sunt cu executare astfel că tânărul de 28 de ani a fost încarcerat imediat. Bărbatul a recunoscut că i-a tras o palmă preşedintelui, cu ocazia unei vizite pe care şeful statului o făcea, marţi, în sud-estul Franţei. Procurorul din Valence ceruse 18 luni de închisoare pentru violenţe voluntare asupra unei persoane ce deţine o autoritate publică.

Bărbatul care l-a agresat pe preşedintele Franţei a fost condamnat la o pedeapsă simbolică pentru « atingere intolerabilă la instituţia prezidenţială », a explicat procurorul din Valence. Pentru procuror, nu a fost vorba doar de a lovi ci de a umili.

Pedeapsa maximă în acest caz era de 3 ani de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro.

Agresorul nu va beneficia de drepturi civile timp de 3 ani şi îi este interzis pe viaţă să exercite o funcţie publică. Timp de 5 ani nu are dreptul să deţină o armă. Totodată va trebui să urmeze o supraveghere psihologică.

La rândul său, tânărul vorbeşte despre un gest prin care a dorit să transmită «decăderea Franţei», un gest pe care spune că îl regretă, a fost unul impulsiv pentru a exprima sentimentul de injustiţie transmis de mişcarea Vestele galbene – mişcare socială nascută în Franţa în toamna lui 2018 şi care, conform agresorului, “nu a fost ascultată”.

În momentul agresiunii, bărbatul a strigat – « jos cu macronia »  şi "Montjoie Saint-Denis", un strigat de razboi medieval folosit ca slogan de extremă dreapta cu simpatii monarhiste.

Agresorul recunoaşte că are convingeri politice de extremă dreapta.

Preşedintele Emmanuel Macron a vorbit de un “act imbecil” dar a subliniat că “nu trebuie să banalizăm această formă de violenţă şi nici ura dusă pe reţelele sociale”.