Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa va lansa operaţiunea de vaccinare a adolescenţilor, începînd cu vîrsta de 12 ani

O nouă cifră simbolică este anunţată de autorităţile de la Paris în lupta împotriva pandemiei: 30 de milioane de francezi au primit deja cel puţin o primă doză de vaccin. Marţi 15 iunie urmează să fie lansată operaţiunea de vaccinare a adolescenţilor. Cifrele în ce priveşte contaminările sunt în scădere iar problema care se profilează la orizont acum în Franţa este: cum să fie convinsă toată lumea să accepte vaccinarea?

Executivul francez reflectează chiar la o eventuală decretare a obligativităţii în materie de vaccin, cum recomandă Academia de Medicină. Un fenomen care poate fi observat în prezent: marile centre de vaccinare dechise mai pretutindeni pe teritoriul Franţei cunosc o afluenţă din ce în ce mai redusă. Nu este exclus ca pe viitor autorităţile să încerce deci să propună vaccinarea la domiciliu pentru ca obiectivul imunităţii colective să fie atins, altfel spus vaccinarea a 90 la sută din populaţie.

Cotidianul Le Parisien semnalează în paginile sale un paradox. Mulţi francezi nevaccinaţi, întrucît văd că epidemia dă înapoi, îşi imaginează că lucrurile s-ar putea aranja de la sine şi că nu vor mai trebui să se vaccineze. Ori, dacă imunitatea colectivă nu va fi atinsă, există riscul ca să apară noi tulpine şi noi viruşi mutanţi, rezistenţi la vaccinurile existente. Ceea ce implică un cerc vicios: pe măsură ce apar noi mutanţi trebuie ameliorate şi vaccinurile, sau chiar administrate mai mult de două doze pentru ca ele să fie eficiente. Cei care speră deci că nu va mai trebui să se vaccineze, prin atitudinea lor fragilizează imunitatea colectivă şi riscă ei înşişi în viitor contaminarea cu viruşi mutanţi mai virulenţi.

Este în creştere, în Franţa, numărul de tineri care se vaccinează. În cadrul tranşei de vîrstă 18-24 de ani s-au vaccinat peste 27 la sută dintre tineri. 15 400 000 de francezi sunt complet vaccinaţi, cu ambele doze. În prezent numărul de contaminări zilnice a scăzut sub nivelul de 5000 pe zi, ceea ce reprezintă un progres considerabil.

Potrivit responsabilului francez cu operaţiunea de vaccinare, doctorul Alain Fischer, vaccinarea adolescenţilor devine un imperativ aritmetic pentru obţinerea imunităţii colective. Într-un interviu acordat publicaţiei Le Journal du Dimanche specialistul francez arată că în Statele Unite au fost deja vaccinaţi 20 la sută dintre tineri şi nu s-au semnalat probleme. Eficacitatea vaccinului la tineri este de sută la sută iar în prezent laboratoarele analizează perspectiva ca tinerilor să li se injecteze doar o singură doză de vaccin.

Potrivit unor cifre oficiale de care dispun autorităţile sanitare franceze, femeile s-au vaccinat în număr mai mare decît bărbaţii. Solicitat să dea o explicaţie acestui fenomen, doctorul Alain Fischer a declarat următoarele: „Ipoteza mea este că unii bărbaţi, în ciuda bunelor intenţii, în viaţa reală se tem mai mult decît femeile de injecţie.”

În acest context de veşti bune legate de lupta împotriva pandemiei, autorităţile franceze se tem însă de un al patrulea val de contaminări după vacanţele de vară, şi incită la prudenţă. Comportamente iresponsabile sunt semnalate în multe oraşe ale Franţei. La Paris, pe esplanada Invalizilor, poliţia a fost obligată să intervină în cursul serii de vineri 12 şi de sîmbătă 13 iunie pentru a dispersa sute şi sute de tineri care improvizează petreceri dansante în aer liber fără nici un fel de respectare a barierelor sanitare. În mod normal activităţile în exterior ar trebui să înceteze după ora 23 dar regula nu este respectată cu stricteţe. În marile oraşe franceze domneşte o atmosferă de fiesta, de efuziune colectivă post-covid.

În ce mă priveşte pot spune că niciodată nu am văzut la Paris atîtea terase şi atîtea mese şi scaune instalate pe străzi. Dacă Hemingway, autorul cărţii Paris est une fête (Parisul este o sărbătoare) ar învia şi ar veni în cartierul Mouffettard unde a trăit timp de doi ani, ar fi cu siguranţă încîntat. Niciodată titlul cărţii sale nu i s-a potrivit mai bine Parisului.