
Special Paris
Franţa: măsuri pentru expulzarea cu prioritate a străinilor care comit acte grave de delicvenţă
capture_decran_2021-06-13_a_17.21.56.png

Autorităţile de la Paris constată că anual sunt depuse în Franţa în jur de 120 000 de cereri de azil şi că numai 20 000 sunt acceptate. În mod normal, deci, o sută de mii de persoane ar trebui expulzate, ceea ce nu se întîmplă însă. Anual doar în jur de 20 000 de persoane sunt trimise în ţările lor de origine, iar în jur de 80 000 rămîn ilegal în Franţa, deşi nu au obţinut statut de refugiat.
Executivul doreşte de multă vreme să accelereze repatrierile clandestinilor, iar cei care au tulburat grav ordinea publică sau se fac vinovaţi de delicte majore (crimă, viol, violenţe conjugale) ar urma deci să fie puşi pe o listă prioritară. În acelaşi timp ministerul de interne le cere autorităţilor competente să le retragă statutul de refugiat străinilor care comit delicte grave şi în special celor care dau semne de radicalizare islamistă.
O altă măsură evocată de presă: străinilor a căror prezenţă în Franţa devine o ameninţare pentru ordinea publică li s-ar putea retrage titlul de sejur. Iar străinii certaţi cu legile franceze ar putea să-şi vadă durata titlului de sejur redusă de la zece ani la un an. În astfel de cazuri, dacă respectivul străin mai comite noi acte de delicvenţă, s-ar putea lua împotriva lui măsura de expulzare.
Recent, preşedintele Emmanuel Macron le-a cerut miniştrilor de resort să intensifice negocierile cu ţările de origine ale clandestinilor pentru accelerarea repatrierii acestora, în multe cazuri în virtutea unor mecanisme bazate pe voluntariat şi pe ajutorare la repatriere.
„Nu-i judecăm pe străini prin ceea ce sunt ci prin ceea ce fac” a declarat ministrul de interne Gérald Darmanin, cuvinte reluate de revista Le Point. Toate aceste măsuri intervin într-un moment cînd tema securităţii devine centrală în contextul prezidenţialelor din mai anul viitor.