Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autorităţile algeriene retrag acreditarea canalulul de televiziune France 24

France 24 a relatat despre legislativele anticipate algeriene în engleză, arabă şi franceză.

Autorităţile algeriene anunţă că retrag acreditarea canalului de televiziune France 24 care face parte din grupul France Médias Monde. Decizia vine în contextul în care în Algeria tocmai au avut loc alegeri anticipate marcate printr-un nivel de participare extrem de scăzut.

Canalul de televiziune France 24 este acuzat că nu ar fi respectat regulile deontologiei profesionale şi că ar fi recurs la acte de dezinformare şi de manipulare. Adevărul este însă că autorităţile algeriene nu suportă conceptul de independenţă a mediilor de informare.

Canalul de televiziune France 24 a difuzat de altfel un mesaj, ca răspuns la decizia autorităţilor de Alger, cu următoarea precizare: „Noi prezentăm actualitatea algeriană într-un spirit de transparenţă, independenţă şi onestitate”. Ministerul francez de externe francez a refuzat orice comentariu.

Cotidianul Le Monde arată că de foarte mulţi ani mediile de informare străine prezente în Algeria sunt supuse unor proceduri de acreditare birocratice, opace şi aleatorii. Iar în ultimul timp autorităţile sunt iritate şi de faptul că, implicit, mediile de informare străine relatează despre mişcarea de opoziţie faţă de un regim care rămîne neclintit la putere în ciuda unor remanieri de persoane.

Din 1962 încoace, anul obţinerii independenţei, în Algeria puterea aparţine de fapt unui regim autoritar. În februarie 2019 o mare mişcare populară a reuşit să împiedice realegerea, pentru un al cincilea mandat, a preşedintelui Buteflika. Populaţia algeriană şi-a perdut însă total încrederea în clasa politică, dovadă că la alegerile de pe 12 iunie, 70 la sută din electorat nu s-a deplasat la urne.   

Fostă colonie franceză, Algeria întreţine relaţii dificile cu Franţa, marcate de multe resentimente şi litigii istorice, în ciuda unei mari comunităţi algeriene care trăieşte pe teritoriul Hexagonului. Lipsa de încredere faţă de posibilitatea unei reale democratizări în Algeria este vizibilă şi printre algerienii din străinătate, doar 5 la sută din acest electorat s-a deplasat la urne pe 12 iunie.